Ťažkopádne mobilné platby: Budúcnosť nie je len biometria, ľudské telo sa ťažko skenuje

, quartz Foto: SITA/AP

Mobilné platby mali byť budúcnosťou obchodu, ale nepresadzujú sa v takej miere, ako sme si to predstavovali.

Je to jednoducho preto, že pre mnohých je stále veľmi ťažkopádne zaplatiť telefónom. V istom aktuálnom prieskume amerického FEDu sa 34 % respondentov vyjadrilo, že takáto platba je pre nich  "ťažkopádna, alebo časovo náročná" kým si dokážu nastaviť mobilnú platbu. Výseldok je o to prekvapujúcejší, že takýchto odpovedí sa nazbieralo o tri percentuálne body viac ako v správe z roku  2014. Firmy  ako je Apple a Samsung, sa snažia napraviť situáciu tým, že ich mobilné peňaženky pracujú s využitím biometrických údajov, ako sú odtlačky prstov. Tieto riešenia majú ľuďom zjednodušiť platby, aby nemuseli používať nešikovné autentizačné systémy na základe "znalosti", teda aby si nemuseli pamätať zložité heslá. Bohužiaľ, zatiaľ sa v tomto smere nedarí dosiahnuť masívnejší úspech, môže za to ľudské telo. Jeho časti nie je vôbec jednoduché zoskenovať.

Keď sa Lux Research so sídlom v Bostone snažila prísť na to, ktoré by boli najlepšie biometrické údaje pre scenár každodennej mobilnej platby, nenašli jednoznačnú odpoveď. Sľubne vychádzalo krvné riečište, pomocou infračervených lúčov sa dá rozoznať jedinečný vzor žil v ruke. Je to veľmi presná, veľmi rýchla a veľmi bezpečná metóda. Ale senzory na zosnímanie sú natoľko drahé, že je nepravdepodobné, aby sa inštalovali na miestach, kde sú najviac potrebné, teda v supermarketoch.

To isté platí o webových platbách, kde sa skenuje očná dúhovka. Aj keď sa zdá, že ide o optimálne riešenie, potrebné skenery nie sú bežne zabudované v inteligentných telefónoch ani tabletoch.

Lux sa domnieva, že je jedným z riešení by bolo skenovanie niekoľkých častí tela súčasne. V obchode, by sa napríklad skenovanie dlane kvôli žilám mohlo nahradiť skenerom na odtlačok prsta a doplnené "biometriou správania sa zákazníka". Tieto údaje by sa ukladali v smartfóne zákazníka, kde by sa napríklad vzory a štýl písania priebežne zaznamenávali na pozadí (čo plánuje spoločnosť Google zaviesť už tento rok).

Pre webové platby by sa skenovanie oka nahradilo softvérom na rozpoznávanie tváre a tento by sa kombinoval so sledovaním správania sa zákazníka. V rámci platieb prostredníctvom textových správ by sa využívala kombinácia rozpoznávania tváre a rozpoznávania hlasu, čo by bolo optimálne. "V strednodobom až dlhodobom horizonte bude veľmi málo použiteľných prípadov, kedy by sme si vystačili s jedným biometrickým údajom," uvádza správa Lux.

Budúcnosť mobilných platieb je v tom, že v obchode budeme vlastnými zariadeniami oveľa viac skenovaní, než je tomu dnes. 

Súvisiace články

Aktuálne správy