Poľsko odkladá plán zvýšenia nezdaniteľnej časti základu dane

Zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane z príjmu sa stane až súčasťou nového systému jednotného zdanenia, ktorý bude zavedený v roku 2018

Poľská vláda ustupuje od svojho prísľubu zvýšiť nezdaniteľnú časť základu dane z príjmu od roku 2017. Toto opatrenie sa však stane súčasťou nového systému jednotného zdanenia, ktorý bude zavedený v roku 2018. Uviedol to vedúci stáleho výboru Rady ministrov Henryk Kowalczyk pre poľské noviny Dziennik Gazeta Prawna. Jednotná daň bude zahŕňať dnešnú daň z príjmu fyzických osôb, príspevok na zdravotnú starostlivosť, sociálne poistenie a iné odvody, povedal Kowalczyk.

Zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane z príjmu bolo súčasťou predvolebnej kampane politickej strany Právo a Spravodlivosť (PiS), ktorá v októbri minulého roku vyhrala parlamentné voľby. Ekonómovia však vyjadrili pochybnosti nad spôsobom uhradenia tohto opatrenia bez zvýšenia rozpočtového deficitu krajiny a prekročenia hranice stanovenej Európskou úniou vo výške 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

„V tomto roku bude vďaka zisku centrálnej banky deficit výrazne nižší, ako sme plánovali, a to o pár miliárd zlotých. Bude to dobrým východiskovým bodom pre budúci rok,“ povedal Kowalczyk. Poľsko by teraz nemalo mať problém udržať deficit verejných financií do 3 % HDP, dodal. Podľa Kowalczyka bude jednotné zdanenie doplnené zvýšením nezdaniteľnej časti základu dane z príjmu tak, aby toto opatrenie nemalo vplyv na rozpočet.

(1 EUR = 4,3591 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy