Grécko má 3 záujemcov o podiel v prenosovej sieti ADMIE

Na základe podmienok tretieho balíčka núdzovej pomoci Atény sľúbili, že predajú 24-percentný podiel prevádzkovateľa siete pre prenos elektrickej energie ADMIE.

Grécko oslovili traja záujemcovia o kúpu minoritného podielu v štátnej spoločnosti ADMIE, ktorá je prevádzkovateľom siete pre prenos elektrickej energie. Povedal to grécky minister energetiky Panos Skourletis pre týždenník Ethnos. „Skúsenosti a znalosti potenciálnych investorov v príslušnom odbore určia, ktorý bude vybraný, samozrejme v kombinácii s ponúknutou cenou,“ citoval týždenník v sobotu ministra.

Na základe podmienok tretieho balíčka núdzovej pomoci Grécko sľúbilo, že predá 24-percentný podiel spoločnosti ADMIE. Firma prevádzkuje sieť vyše 11 tis. kilometrov vedenia vysokého napätia. Jej majiteľom je štátna elektrárenská spoločnosť PPC. Generálny riaditeľ PPC Manolis Panagiotakis tento týždeň pre Reuters povedal, že začatie tendra schváli valné zhromaždenie spoločnosti 30. júna.

PPC kontroluje takmer 95 % gréckeho retailového trhu s elektrinou a podľa podmienok núdzovej pomoci Aténam musí tento podiel do roku 2020 zredukovať pod úroveň 50 %. V prvom štvrťroku tohto roka PPC dosiahol 10-percentný rast jadrového zisku a to vďaka úsporám vyplývajúcim z poklesu cien ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy