Po brexite môžu prísť ďalšie referendá, čo môže ohroziť aj euro

Prípadný brexit poškodí Britániu ale aj Európu a Nemecko, varoval šéf nemeckého inštitútu pre výskum ekonomiky DIW Marcel Fratzscher. Ešte väčšie starosti mu však spôsobujú ďalšie podobné referendá. Informovala o tom agentúra DPA.
Vystúpenie Británie z Európskej únie (EÚ) skrýva podľa DIW veľké riziká pre krajinu aj pre euro. „Británia môže byť len prvým kameňom domina,“ uviedol Fratzscher pre DPA. Podobné referendá v krajinách eurozóny, ako je napríklad Taliansko alebo Francúzsko, by podľa neho priniesli ešte väčšiu neistou než brexit.
Už v prípade vystúpenie Británie z EÚ hrozí nárast úrokových sadzieb, čo pribrzdí investície. „K tomu treba pripočítať turbulencie na finančných trhoch, ktoré by boli extrémne volatilné.“ Libra by oslabila a zrejme aj euro.
„A potom by sme tu mali opäť podobný mechanizmus, ktorý by nakoniec mohol Európu aj Nemecko opäť priviesť do recesie rovnako ako počas finančnej krízy v rokoch 2008 a 2009,“ uviedol Fratzscher. „Takže aj my v Nemecku by sme za to zaplatili veľmi vysokú cenu.“
Británia podľa neho nemôže počítať s tým, že odchod z únie by jej priniesol ekonomické výhody. „Do Británie by pritieklo menej kapitálu, firmy by sa zrejme orientovali inde. Investície, inovácie, produktivita by klesli, a tým dlhodobo aj počet pracovných miest. Rast aj blahobyt by sa zmenšili.“
Najväčšie starosti však Fratzscherovi spôsobuje osud eura z dôvodu potenciálneho domino efektu. Prípadné referendum v Taliansku alebo Francúzsku by bolo aj referendom o spoločnej európskej mene, zdôraznil Fratzscher. A dôsledkom by bola ďalšia neistota. Ekonomické dôsledky vystúpenia nejakej krajiny z eurozóny by boli pre celú Európu obrovské.
Šéf DIW požaduje reformy v rámci EÚ, napríklad dokončenie bankovej únie, vytvorenie fiškálnej únie s európskym ministrom financií a podporu politickej legitimity únie, napríklad prostredníctvom priamej voľby Európskej komisie a posilnením Európskeho parlamentu.

Súvisiace články

Aktuálne správy