Investície v eurozóne zostávajú hlboko pod úrovňami pred krízou

Investície v eurozóne zostávajú výrazne pod úrovňami spred finančnej krízy. Jednou z príčin sú problémy bánk, uviedla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Informovala o tom BBC.
Zlé úvery totiž znižujú ochotu bánk požičiavať. Mnoho z dôsledkov finančnej krízy eurozóny zostáva podľa OECD nevyriešených a objavujú sa nové problémy.
Európe sa však podaril „dôležitý pokrok“ v zotavovaní sa z recesie s dvojitým dnom. Ekonomika menovej únie rastie bez prerušenia už tri roky. Nie je to vysoký rast a podporujú ho nekonvenčné opatrenia Európskej centrálnej banky (ECB) – extrémne nízke úrokové sadzby a kvantitatívne uvoľňovanie.
Na rozdiel od USA investície v eurozóne zostávajú hlboko pod úrovňami z roku 2007. Medzi príčiny patrí aj slabý dopyt. Firmy nie sú ochotné investovať, keďže sa obávajú, že môžu mať problémy s predajom tovarov a služieb, ktoré by vyprodukovali vďaka novým investíciám.
Existujú však aj finančné faktory, ktoré obmedzujú investície. V niektorých krajinách sú firmy stále zaťažené vysokými dlhmi. A banky majú problémy s vysokým podielom zlyhaných úverov, preto sú opatrné pri poskytovaní nových. Mimoriadne veľké problémy v tejto oblasti majú dve krajiny – Grécko a Taliansko, aj keď nielen ony.
Správa OECD v podstate tvrdí, že eurozóne síce nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo, ale jej ekonomika stále nie je úplne zdravá.

Súvisiace články

Aktuálne správy