Obrat na poli popularity: Prečo už aj George Soros investuje do zlata

, OilPrice.com;The Irrelevant Investor Foto: SITA/AP;thinkstock

Nebolo to tak dávno, čo sa niektorí zo slávnych investorských guru vyjadrili, že ich zlato nezaujíma, lebo to nie je nič viac než „lesklé čačky“ bez hodnoty investície. Mýlili sa. Bezpečné útočisko je späť, postupne sa zotavuje a je jasné, že si zaslúži pozornosť.

Akcie najväčších globálnych producentov zlata v tomto roku zdvojnásobili svoju cenu. Nielen, že cena zlata prudko stúpa, ale výrobcovia znižujú náklady a zoštíhľujú dlh, pretože pripravujú cestu pre návrat  zlata na vrchol zoznamu protežovaných komodít.

Aj napriek tomu, že zlato v máji zaznamenalo pokles, Thompson Reuters poznamenal, že akcie zlata  počas dvoch hlavných ETF vzrástli o 11 percent, a drahé kovy si v máji pripisovali už štyri týždne po sebe. Pohybujú sa tu tony peňazí. A vďaka nadhodnotenému americkému doláru, zlato stále má ešte kam stúpať.

V podstate pre cenu zlata nejestvuje horná hranica. Ako to nedávno vysvetlil harvardský ekonóm Kenneth Rogoff v rozhovore pre Financial Times, rozvíjajúce sa ekonomiky by urobili dobre, ak by presunuli všetky svoje dolárové rezervy do zlata. Zlato, ako hovorí, by mohlo byť vnímané ako "aktívum s extrémne nízkym rizikom," jeho priemerné reálne výnosy sú porovnateľné s krátkodobým dlhom. S týmto názorom by mohlo súhlasiť Rusko. Moskva nenávidí americký dolár a siaha po zlate, medzi rokmi 2005 až 2015 sa jej podarilo svoje zlaté rezervy strojnásobiť.

Nízke ceny, burzová zraniteľnosť, a oslabovanie meny v roku 2015 viedli aj čínskych investorov k rozhodnutiu kúpiť takmer 1000 ton zlata ako bezpečný prístav.

Toto si určite všimli miliardári, naliali obrovské množstvo peňazí do zlata  a tešia sa z pekných výnosov. Teraz vyčkávajú, zlato tento rok zaznamenalo nárast cien takmer o 14 percent, aj napriek nedávnej korekcii.

Milovníci fyzického zlata z radov investorov obvykle pri obhajobe kovu argumentujú tým, že jeho hodnota bez ohľadu na vývoj trhovej ceny stále rastie a že v porovnaní s akciami či dlhopismi ide o prakticky nepriestrelný inštrument, vykazujúci navyše výrazne nižšiu volatilitu. V druhej polovici 70. rokov 20. storočia objem investícií do zlata prevýšil súhrnnú veľkosť amerického akciového trhu. V roku 1980 predstavoval objem investícií do zlata 1,6 bilióna dolárov, zatiaľ čo veľkosť amerického verejného akciového trhu bola len 1,4 bilióna dolárov.

Tí, ktorí veria, že žltý kov je najlepším možným zaistením proti nepredvídateľnosti a rizikám, bude mať asi nasadené ružové okuliare. Zlato je rovnako ako akcie, dlhopisy alebo meny len jedným z mnohých nástrojov finančných trhov a spoliehať sa na to, že prosté hromadenie zlatých zliatkov je cestou k bohatstvu, je bláznovstvo. A neobstojí ani argument, že hodnota zlata sa v čase zvyšuje bez ohľadu na vývoj jeho trhovej ceny. Aktuálna hodnota zlata je totiž rovnako ako hodnota všetkých ostatných investičných nástrojov v každom okamihu vyjadrená trhovým konsenzom, teda trhovou cenou. Viac vám za neho skrátka nikto nedá.

Určite má dôvod na radosť aj George Soros, ktorý investoval 475 miliónov dolárov do zlata, nie však fyzického. Nakúpil akcie Barrick Gold, ktorý odvtedy zdvojnásobil svoju hodnotu.

Známy kanadský ťažobný filantrop a investor Frank Giustra sa tiež spolieha na oživenie zlata, nakúpil okolo 13 percent v ťažiarovi Sandspring Resources, ktorá má vo vyhliadke veľkú zlatú baňu v Guyane.

Marc Faber, preslávený svojimi bezútešnými výhľadmi na akcie a investície, pre televíziu CNBC povedal, že verí akciám zlata, ropy a zemného plynu. Podľa neho majú "významný rastový potenciál v roku 2016", pretože investori dúfajú, že sú to nástroje na dlhodobé uchovanie hodnoty.

Časť rastového potenciálu je založený na skutočnosti, že komoditný poklesy podporuje inovácie. Zlato stúpa čiastočne aj preto, že pri jeho ťažbe sú baníci oveľa efektívnejší. Podľa agentúry Bloomberg za tým nie je výhradne len atraktívnejší výmenný kurz pre baníkov mimo územia USA. Suma, akú ťažobné firmy dnes vynakladajú na produkciu unce zlata sú v porovnaní s rokom 2012 na úrovni 34 percent. To je presne to, čo dlhodobí investori chcú vidieť, a to je dôvod, prečo sú ochotní práve teraz vložiť veľké peniaze do zlata.

V reakcii na mimoriadne slabé májové tempo rastu pracovných miest USA, cena zlata vyskočila o takmer tri percentá. A stále si tento býčí trend udržuje. Hoci sme boli svedkami istého prepadu, cena za uncu zostáva takmer 15 percent vyššie než tomu bolo na začiatku roka.

Prvých pár dní z júna ukázalo, že cena smeruje smerom hore, čo signalizuje rýchle zotavenie z májového prepadu a potvrdzuje predikcie, že rok 2016 by mal byť zlatým, pokiaľ ide o komodity.

Analytici Commerzbank vo svojej poznámke pre klientov konštatujú, že zlatu sa podarilo "kompenzovať všetky straty, ktoré utrpelo po zverejnení zápisu z posledného zasadnutia Federálneho rezervného systému USA." Analytici zároveň predpovedajú ďalší pokles výnosov štátnych dlhopisov, čo tiež pomáha v podpore zlata. Analytici Commerzbank upozorňujú že špekulatívni finanční investori nepochybne tiež skupujú zlato.

Aj keď sa dá povedať, že všetky hlavné zlaté indexy majú za sebou úžasný rok, prvé tri, podľa ProfitConfidential, sú Barrick Gold, medziročne si pripísali viac ako 160 percent, Goldcorp, viac ako 40 percent, a Newmont Mining s 75 percentami.

Podstatnejšie je, že zlato praje aj mladým ťažiarom.

Prvý štvrťrok tohto roku dal jasne najavo, aká brilantná sa ukázala stávka na nové ťažiarske spoločnosti. Ich fundamenty sú silnejšie ako kedykoľvek predtým. Už to nie sú len tie známe mená, kde sú vďaka technológiám a poznatkom stále efektívnejší. Nové spoločnosti si dokážu udržať   nízke prevádzkové nákladov, rádovo aj v stovkách dolárov nižšie, než je cena za uncu. Prevádzková marža nikdy nevyzerala lepšie. Ale najlepšie na tom je, že každý chytí sa v prvom rade ulakomí na hlavné spoločnosti, zatiaľ čo juniori zostávajú mimo dosahu radaru. To znamená, že zatiaľ čo cena zlata rastie, otvára sa príležitosť nakúpiť lacno akcie mladých spoločností. Niektoré už dokonca od začiatku roka dokázali svoju hodnotu zdvojnásobiť.

Napríklad Sandspring Resources sa sústredí na svoj zlatý projekt v Guyane, ale aj naďalej skúma viac ako 98 000 hektárov sľubného územia. Toroparu Gold Project  v Guyane je štvrtým na rebríčku najväčších zlatých vkladov v Južnej Amerike. Ponúka veľký rastový potenciál s rastúcou cenou zlata, ale aj  veľký potenciál pre akvizičné ciele.

Aj ostatné firmy by mohli ťažiť z oživenia zlata, ich akcie sú naďalej lacné, aby nalákali nových investorov. Taká je aj GoGold Resources, so svojim vlajkovým projektom v Mexiku. Alebo Pilot Gold, v Turecku, Utahu a Nevade. Alebo  Lydian International zameraný na Arménsko a Gruzínsko.

Kým hlavné veľké ťažobné spoločnosti sa už tešia z ohromujúceho oživenia a miliardárski investori už rátajú svoje budúce výnosy, mladá ťažobné firmy predstavujú výhodné miesto v tomto vysokorýchlostnom vlaku komodít vlakom. Takáto pozícia vám dokáže zabezpečiť skutočnú odmenu. Navyše oveľa menej riskantnú.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy