Pred dovolenkou si natankujte plnú nádrž doma, najdrahšie palivo je v Taliansku

, globalpetrolprices;aktualne Foto: SITA/AP

Oplatí sa natankovať pred cestou autom na dovolenku do Chorvátska doma, alebo radšej v Maďarsku? Kým v Slovinsku a Chorvátsku sa nelíšia ceny na diaľniciach a mimo nich, v Rakúsku to môže predstavovať rozdiel až tridsať percent.

Málo kto z vodičov je patriot, pokiaľ ide o tankovanie. Cena je prvoradá, koho už zaujíma, do koho štátneho rozpočtu takto prispievam? Ale pri ceste na dovolenku je situácia iná, väčšina z nás si ešte doma vezme plnú. Aj keď na celú cestu palivo stačiť nebude.

S výnimkou Chorvátska a Slovinska je dôležité mať na pamäti, že ceny paliva sa môžu na rôznych miestach výrazne líšiť. Lacná krajina automaticky neznamená lacné tankovanie. Drahé pumpy majú ceny o tridsať percent vyššie ako tie lacné.

Pozrime sa bližšie na cenu nafty, v Rakúsku nájdete najlacnejšiu za 98 centov, najdrahšiu priamo na diaľniciach. Časť púmp sa orientuje na lacnejší benzín a časť na lacnejšiu naftu. Jedno palivo je potom na nich často výhodné, druhé naopak nevýhodné. Ak teda idete so známymi, či rodinou na dvoch autách s rôznymi palivami, budete mať prestávok viac.

Nezabúdajte, že tie lacnejšie čerpacie stanice majú obmedzený pracovný čas, a sú v mnohých prípadoch ukryté v priemyselných zónach. Hľadanie a zabitý čas tak dokážu radosť z úspory úplne negovať. Ak by ste dávali úspore na palive v rebríčku väčšiu prioritu, dokážete si čerpacie stanice vyhľadať na stránkach rakúskeho automotoklubu. Vhodné je zadať konkrétnu spolkovú krajinu, napríklad pri hranici so Slovinskom je to Štajersko a zvoliť si vyšší počet zobrazovaných púmp, aby sa ukázali aj tie, ktoré sú v blízkosti zvolenej trasy.

Ako sme už spomenuli, Chorvátsko a Slovinsko majú jednotné ceny paliva. V oboch krajinách tak nie je potrebné si s tankovaním lámať hlavu. Bez obáv možno použiť hneď prvú pumpu, ktorá sa objaví. Ceny v Chorvátsku sa len nepatrne líšia podľa siete čerpacích staníc. Je ale dôležité sa vyhnúť sa plateniu v eurách. Kurz je potom až o dvadsať percent nadsadený.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy