Odborník radí daňovníkom: Nevzdávajte sa svojho nároku na úroky, keď štát vracia nadmerné odpočty DPH oneskorene

, Grant Thornton Slovensko Foto: TASR/Martin Baumann;thinkstock

Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že Slovensko je povinné platiť úroky z omeškania. Ak bude štát pokračovať v oneskorenom vracaní nadmerných odpočtov DPH, hrozia mu nové vysoké výdavky.

Na Slovensku je bežnou praxou, že daňové úrady vybavujú žiadosti o vrátenie nadmerných odpočtov na dani z pridanej hodnoty (DPH) so značným oneskorením. Štát tak riskuje vysoké výdavky na úroky z omeškania a náhradu škôd. Úrady sa snažia vyhýbať plateniu úrokov z omeškania administratívnymi obštrukciami, súdny dvor EÚ však hovorí, že Slovensko je povinné úroky z omeškania uhrádzať.

„Vieme o prípadoch, kedy finančná správa vrátila veľké sumy s niekoľkomesačným či dokonca niekoľkoročným oneskorením. Tento proces je veľmi ťažkopádny, a zrejme jeho hlavným cieľom je vrátiť peniaze daňovníkom čo najneskôr.“ popisuje situáciu Vladimír Kovár, daňový poradca spoločnosti Grant Thornton Slovensko.

Kovár poukazuje na prípad ENEL a na uznesenie, ktoré vydal Súdny dvor Európskej únie v prípade Kovozber v októbri 2015, podľa ktorého Slovensko malo zaplatiť úroky z omeškania za oneskorené vrátenie nadmerného odpočtu DPH dotknutej spoločnosti. Tieto úroky Slovensko ešte neuhradilo.

Kovár radí daňovníkom, ktorým daňové úrady oneskorene vrátili nadmerné odpočty DPH, aby si nárokovali úroky za oneskorené vrátenie týchto nadmerných odpočtov. „V prípade oneskoreného vrátenia nadmerných odpočtov DPH pripravujeme v mene klientov žaloby, v ktorých budeme žiadať úroky z omeškania vo výške 15 % ročne zo zadržiavaných nadmerných odpočtov DPH. Je to rovnaká suma, akú žiada štát od daňovníka pri oneskorenej platbe dane,“ vyhlásil daňový expert spoločnosti Grant Thornton Slovensko.

Prístup štátu k povinnosti zaplatiť úroky z omeškania: nevydanie rozhodnutia, aby sa firma nemohla odvolať

Vladimír Kovár poukazuje na prípady, keď slovenské daňové úrady prehrali spor týkajúci sa DPH s daňovníkmi na Najvyššom súde, ale obštrukciami bránia uplatneniu ich nároku na vyplatenie úroku z omeškania. Keďže daňové úrady nesúhlasia s platbou tohto úroku, blokujú práva daňovníkov tak, že jednoducho nevydajú rozhodnutia o nezaplatení úroku z omeškania. Takto daňovník nezíska rozhodnutie, proti ktorému by sa mohol odvolať. „V súčasnosti podávame žalobu proti nečinnosti daňových úradov, v ktorej žiadame súd, aby zaviazal daňový úrad k vydaniu rozhodnutia o úrokoch z omeškania. V ďalšom kroku budeme presadzovať nároky na náhradu škody, ktorá daňovníkovi vzniká v dôsledku toho, že mu daňový úrad nevyplatí načas úroky z omeškania. Čím neskôr daňový úrad vyplatí daňovníkovi úrok z omeškania, tým vyššia bude náhrada škody. Odďaľovanie vyplatenia úrokov z omeškania tak ešte zvýši účet, ktorý bude musieť daňový úrad zaplatiť daňovníkovi.“

Kovár apeluje na slovenské daňové úrady, aby konečne začali uplatňovať rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie a vzdali sa bežnej praxe spočívajúcej v odďaľovaní vyplatenia úrokov z omeškania. „Túto prax spočívajúcu v ignorovaní rozhodnutí Súdneho dvora Európskej únie a robenia si “bláznov” z daňovníkov nie je možné ďalej tolerovať. Slovenské daňové úrady sa musia začať správať čestne a prestať ignorovať práva daňovníkov tým, že jednoducho nevydajú rozhodnutie, aj keď im táto povinnosť vyplýva zo zákona. Pre zachovanie právneho štátu je dôležité, aby v prípadoch, keď daňové úrady nesúhlasia s daňovníkom, uvedený spor rozhodli súdy.“

Súvisiace články

Aktuálne správy