Euro sa vytráca z devízových rezerv, dlhov aj pôžičiek sveta

, ČTK Foto: thinkstock

Roky hospodárskej krízy a slabého rastu, nízke úrokové sadzby a záporné výnosy. Euro vlani opäť stratilo časť svojej úlohy v globálnom finančnom systéme.

Pokles bol badateľný hlavne v oblasti devízových rezerv, emisie dlhu v cudzích menách a cezhraničných pôžičiek, vyplýva zo správy Európskej centrálnej banky. Podiel eura v devízových rezervách klesol pod pätinu, šiestym rokom v rade a je najnižšia od roku 2000.

Podiel eura v devízových rezervách vlani klesol o 0,6 percenta na 19,9 percenta. Pokles zaznamenal tento podiel už šiesty rok za sebou a dostal sa najnižšie od roku 2000. "Okrem toho podiel eura v devízových rezervách klesol od svojho vrcholu v roku 2009, teda pred vznikom dlhovej krízy v eurozóne, o takmer tri percentuálne body," dodala ECB vo svojej výročnej správe. Euro síce zostáva druhou najdôležitejšou menou v medzinárodnom menovom systéme, avšak s výrazným odstupom od amerického dolára.

Americký dolár zostáva široko najvyužívanejšou menou, jeho úloha ale tiež pomaly klesá. To je podľa ECB dôkazom toho, že medzinárodný menový systém sa pohybuje smerom k väčšej multipolarite, teda využívaniu viac ako dvoch základných mien.

Pri vydávaní dlhov v cudzích menách sa podiel eura znížil o 10,5 percentuálneho bodu na 21,9 percenta. V prípade cezhraničných úverov klesol o 6,7 percentuálneho bodu na 21,3 percenta.

Avšak v prípade doteraz nezaplatených medzinárodných dlhopisových cenných papierov, medzinárodných pôžičiek a medzinárodných vkladov sa podiel eura vlani mierne zvýšil. U dlhopisových cenných papierov však pri konštantných výmenných kurzoch stále zostáva hlboko pod úrovňou pred finančnou krízou, napísala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy