Všetko je raz prvýkrát: Britská kráľovská mincovňa nechala dôchodcov investovať do svojich zlatých rezerv

, businessinsider Foto:thinkstock;TASR/AP

Britská kráľovská mincovňa uviedla, že začne ponúkať ľuďom možnosť kúpiť si zlaté prúty, aby ich použili pri vytváraní budúceho osobného dôchodku, pričom ide o daňovo zvýhodnenú investíciu.

Ide o prúty, ktoré budú uložené v trezore kráľovskej mincovne, pričom cena kolíše v závislosti na aktuálnej cene zlata. Najdrahší prút vyjde na 28 286 libier (36 320 eur), za čo dostanete jeden kilogram zlata. Za uloženie v trezore zaplatíte poplatok vo výške 1 % (plus DPH) zo založenej dennej trhovej ceny zlata.

Tento krok nadväzuje na rozhodnutie úradu Financial Conduct (FCA) z roku 2014, aby sa zlato stalo  "štandardným aktívom," čo znamená, že finanční poradcovia už môžu začať radiť klientom, aby zvažovali svoj investície aj do zlata. Kráľovská mincovňa dodáva, že zlato, aby vyhovovalo štátnym  a colným záležitostiam, musí mať podobu "tabličiek alebo doštičiek" a takáto forma zlata musí mať čistotu "nie menej ako 99,5 %." Pre ilustráciu uvádza na svojich webových stránkach Royal Mint aj príklady.

Chris Howard, ktorý dostal v Kráľovskej mincovni túto oblasť na starosť, hovorí o bezpečnej voľbe. "Výhody spočívajú v tom, že Kráľovská mincovňa má stáročia dhú reputáciu ako dôveryhodný  poskytovateľ zlata a výrobca mincí v globálnom meradle. Tento krok, dať k dispozícii možnosť držať zlato v rámci doplnkových dôchodkov, otvára Royal Mint úplne nový trh. "

Avšak Jason Hollands, generálny riaditeľ finančných poradcov Tilney Bestinvest, pre Financial Times povedal, že , ponuka vyvolá len marginálny záujem v rámci programu pre budúcich dôchodcov. "Väčšina investorov, ktorí chcú vložiť peniaze do zlata tak urobí buď prostredníctvom burzy a obchodovaných komodít, kde sú prúty zálohované fyzickými rezervami, alebo investovaním do akcií ťažiarov zlata, alebo do fondov špecializujúcich sa na akcie zlata. Tie sú ale veľmi rizikové ".

Zlato sa ukázalo byť solídnou investíciou aj v roku 2016. Pre mnohých predstavuje bezpečný prístav pre aktíva, kov teší veľkému prílivu investorov na začiatku tohto roka, kedy šialená volatilita na svetových trhoch viedla investorov hľadať inú možnosť pre uloženie peňazí. V dôsledku toho cena zlata vzrástla o viac ako 16 % od začiatku roka 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy