Ako to bude fungovať: ECB odštartovala nákup podnikových dlhopisov

, CNCB Foto: SITA/AP;thinkstock

Európska centrálna banka formálne odštartovala program nákupu vo firemnom sektore (CSPP), prezident Mario Draghi ho ohlásil v marci. Tento program, spolu s ďalšími opatreniami, ako je ultralacné dlhodobé úverovanie a nákup vládnych dlhopisov, si kladie za cieľ naštartovať ekonomiku eurozóny a zdvihnúť infláciu k cieľu banky na 2 percentá.

Ako súčasť svojho plánu, bude ECB nakupovať eurové dlhopisy s investičným stupňom vydané firmami v eurozóne. Banka už začala kupovať päťročné úžitkové dlhopisy na sekundárnom trhu, informuje agentúra Reuters.

Medzi spoločnosťami, ktorých dlhopisy sa budú najpravdepodobnejšie vykupovať, pretože sú nefinančné a majú najvyšší investičný stupeň, nájdeme mená ako EDF, AbInBev Telefónica, Volkswagen, T-Mobile a Enel. Sektory, ktoré budú podľa analytikov s najväčšou pravdepodobnosťou profitovať z tohto programu sú verejnoprospešné služby, spotrebný tovar a telekomunikácie.

"CSPP je krok do strany nie je to krok vpred. Je to obmedzenie škôd politiky, pretože vlani úverový trh nebol zdravý, kvôli absurdne nízkym úrokovým sadzbám," vyjadril sa pre televíznu stanicu CNBC  Martin Barnaby, generálny riaditeľ európskej úverovej stratégie z BOFA Merrill Lynch. Dodal, že úspech tejto politiky bude vidieť v rôznych fázach a je tam obrovské riziko straty dobrej povesti, pretože detaily o dlhopisoch sa budú pravidelne zverejňovať.

Program bude mať na stole šesť centrálnych národných bánk v Belgicku, Nemecku, Španielsku, Francúzsku, Taliansku a Fínsku. Kým každá centrálna banka bude zodpovedný za nákupy od emitentov v určitej časti eurozóny, ECB ako celok má za úlohu koordinovať nákupy. "Myšlienka zahrnúť investičný stupeň do korporátnych dlhopisov je dobrá, pretože ECB vždy usilovala o zlepšenie mechanizmu prenosu do reálnej ekonomiky," myslí si Vincent Juvyns, stratég v spoločnosti JP Morgan Asset Management Global Markets. Dodal, že pomocou CSPP idú peniaze priamo do vrecka tých, ktorí ich potrebujú, teda európskych podnikov.

Podľa ECB musia mať dlhopisy v čase nákupu minimálnu dobu splatnosti šesť mesiacov a maximálnu 30 rokov. Avšak, správa od KBC Bank hovorí, že viac ako 55 percent nesplatených dlhopisov sú splatné medzi dnešným dňom a koncom roka 2021, 74 percent z dlhopisov sú splatné medzi dnešným dňom a rokom 2023 a iba o 9 percent dlhopisov „zreje“ viac ako 10 rokov od dnešného dňa. Priemerná splatnosť portfólia CSPP bude s najväčšou pravdepodobnosťou menej ako 5 rokov.

Trhy firemných dlhopisov v Európe nové kroky ECB uvítali. "Z hľadiska druhu, rozsahu a rýchlosti, by ECB mohla dosiahnuť za pomoci CSPP, keď sa pozriete na celkovú úroveň investícií úverového trhu v Európe, okolo 1,6 bilióna eur. Ak vylúčite účtovníctvo bánk za 500 miliárd eur a všetky podriadené  dlhy a vylúčite firmy spoza hraníc eurozóny, na základe toho, čo je verejne dostupné na internetovej stránke ECB, môžete skončiť na trhu vo výške približne s 580 miliardami eur. ECB uviedla, že by mohla ísť v každom prípade až na 70 percent," upresňuje Juvyns z JP Morgan na základe svojej analýzy emisie  dlhopisov v Európe.

 

ECB uvádza, že dlhopisy môžu byť vydávané akoukoľvek spoločnosťou so sídlom v eurozóne, a to aj v prípade, že jej materská spoločnosť je z oblasti mimo eurozóny.  Sú tu ale predsa len nejaké obmedzenia. Emitent dlhopisu nesmie byť úverová inštitúcia, a nesmie mať ani matku v podobe úverovej inštitúcie, či správcu aktív. Ešte pred vydaním obligácií, musí spôsobilá spoločnosť podstúpiť úverové riziko a povinné postupy v rámci Eurosystému.

Dlhopisy budú k dispozícii na primárnych aj sekundárnych trhoch zo strany šiestich centrálnych bánk v celej eurozóne. Aj keď stále nie je jasné, koľko ECB plánuje v tejto fáze toho nakúpiť. Trhoví analytici uviedli, že s najväčšou pravdepodobnosťou to bude za 5 až maximálne 10 miliárd eur mesačne, v závislosti na úrovni novej emisie.

ECB zverejní objem CSPP podnikov na týždennej a mesačnej báze a rozdelenie primárnych a sekundárnych trhových nákupov bude mať tiež mesačnú periodicitu. Prvý zoznam bude zverejnený v pondelok 18. júla a bude aktualizovaný každý nasledujúci pondelok.

"Mali sme možnosť vidieť  k akým zmenám v správaní sa trhu došlo od vtedy, čo ECB po prvý raz oznámila svoj korporátny dlhopisový program nákupu v marci," cituje Mikea Della Vedova, manažéra T.Rowe Cena Európskeho Yield Bond Fund High stanica CNBC. Ako dodal, po oznámení ECB, došlo k nárastu dopytu po úveroch a rally naberala na rýchlosti, keď sa vyjasnilo, aká je široká pôsobnosť centrálnej banky.  

Nie všetci analytici sa v tom ale zhodujú. Niektorí sa domnievajú, že tento krok je riskantný pre ECB a krátkodobé spready budú pravdepodobne trpieť. "Existujú riziká spojené s novým programom. Príliš malé spoločnosti, alebo spoločnosti s vysoko špekulatívnymi  high yield dlhopismi za normálnych okolností, môžu byť schopné v tomto prostredí a investičnom stupni zostať v pokušení nadmerne sa zadlžiť," tvrdí Jon Jonsson, vedúci Neuberger Berman Global Bond Fund . Pre CNBC vysvetlil, že zatiaľ čo toto bol prípad počas každého býčieho trhu, rozsah nákupov ECB s dlhou dobou splatnosti nám pripravuje prostredie, v ktorom sa pri kúpe budeme na európske korporátne dlhopisy pozerať ako by to boli vládne dlhopisy.

Súvisiace články

Aktuálne správy