Grécko spustilo privatizáciu bývalého aténskeho letiska Hellinikon

Jedna z najdôležitejších privatizácii v Grécku je pripravená - predaj bývalého aténskeho letiska Hellinikon konzorciu firiem z Grécka, Číny a Spojených arabských emirátov.

Jedna z najdôležitejších privatizácii v Grécku je pripravená – predaj bývalého aténskeho letiska Hellinikon konzorciu firiem z Grécka, Číny a Spojených arabských emirátov. Dnes bolo v Aténach podpísané príslušné memorandum o porozumení. Informovala o tom agentúra DPA.
Konzorcium Lamda Development sa už pred dvomi rokmi dohodlo s gréckym privatizačným fondom TAIPED na kúpnej cene 915 miliónov eur. Predaj sa opakovane odkladal, ako pripomínala grécka tlač z byrokratických dôvodov. Privatizácia je podmienkou veriteľov pre pokračovanie finančnej pomoci Grécku.
Na 620 hektárov veľkej ploche bývalého letiska má v najbližších rokoch vyrásť kasíno, rovnako ako hotely a luxusné byty. Celkovo sa má preinvestovať vyše 8 miliárd eur a vytvoriť niekoľko tisíc pracovných miest. Záväzné zmluvy majú byť podpísané do polovice novembra.
Tesne po vypuknutí dlhovej krízy v roku 2010 si Atény dali za cieľ získať z privatizácie 50 miliárd eur. Aktuálne budú Atény spokojné, ak do konca roka 2016 získajú 3 až 4 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy