Anarchisti, drogoví díleri a finančné katastrofy: To čo ich spája sú nové technológie

, bloomberg Foto: YT/Foresight;TASR/Radovan Stoklasa

Blockchain je údajne technológia budúcnosti, dnes na nej bežia kryptomeny ako je Bitcoin. Obľubujú ju nielen zástancovia alternatívnej meny, anarchisti a podsvetie, ale aj ekonómovia a špecialisti, ktorí tvrdia, že vďaka nej by bol svet menej náchylný podľahnúť finančným katastrofám.

Trvalo to osem rokov, kým regulátori dosiahli určitý pokrok pri posilňovaní globálneho finančného systému. Ale ani dnes ešte štruktúra nie je tak silná, ako by sme si to želali. V zásade nové technológie, vrátane blockchainu, by mohli pomôcť vyriešiť niektoré z týchto slabín. Je to jedna z horúcich možností.

V čom je ale systém stále slabý? V zásadných funkciách ako sú platby a obchodovanie. Tie sú aj naďalej sústredené vo veľkých, podkapitalizovaných bankách alebo iných ústredných uzloch. Aj  napriek úsiliu regulátorov, straty týchto inštitúcií môžu mať rozsiahle ekonomické následky. A aby toho nebolo málo, úrady zatiaľ nemajú jasnú predstavu auž vôbec nie v reálnom čase, o tom, čo sa vlastne deje na finančných trhoch alebo tam, kde riziko náhle vzrastie. Blockchain technológia je schopná riešiť oba problémy.

Financie sú predovšetkým o dôvere. V podstate boli finančné inštitúcie vyvinuté na to, aby dohliadali na transakcie medzi cudzími ľuďmi. Centralizovaní sprostredkovatelia rôzneho druhu vyriešili tento problém, sledujú kto čo vlastní a kto komu koľko dlhuje. Ale centralizovaní sprostredkovatelia zároveň vytvárajú body systémovej zraniteľnosti. Regulátori aj naďalej zápasia s týmto problémom a doteraz neúspešne.

Blockchain sa stavia k dôvere úplne inak. Vytvára tzv. knihu distribúcie, je to vlastne kompletná história transakcií všetkých účastníkov. Je to história, ktorá je overená a zaznamenaná sieťou počítačov rozmiestnených po celom svete. Nie je potrebné overiť jediný zdroj. Záznam je umiestnený na toľkých miestach, že nemôže dôjsť k strate alebo k sfalšovaniu.

Teraz si predstavte všetky finančné transakcie. Počnúc výplatami a končiac derivátovými kontraktmi. Všetko by malo svoje miesto v knihe distribúcie. Vo verejne prístupnej knihe. Všetci, vrátane regulátorov, by sme mali oveľa lepšiu možnosť nahliadnuť do nej a odvrátiť sa od nebezpečnej  expozície. V prípade veľkej banky, ktorá by sa ocitla v problémoch, by sa už úrady nemuseli starať o vplyv krachu na životne dôležité výplaty, alebo hlavné knihy systémov. Vlády by bol schopné nechať veľké finančné inštitúcie, nech skolabujú. Obnova trhovej disciplíny vzhľadom k riziku umožňuje oveľa jednoduchšiu finančnú reguláciu.

Technicky je dosiahnutie niečoho takéhoto v najbližšej budúcnosti zdanlivo utópia. Otázkou je, ako by sme to mohli urýchliť. 

Veľké banky a burzy sa zúčastňujú rôznych projektov na vybudovanie súkromných blockchain systémov, vrátane tých zameraných na spracovanie obchodov s kreditnými derivátmi, podielov v súkromných firmách a austrálskych akcií. Je to efektívnejšie a náklady na back-office sú nižšie. Je nepravdepodobné, že by sa tento druh inovácie uzavretej architektúry transformoval sám o sebe. Je to niečo, ako blockchain na "pomocných kolieskach".

Nezávislé začínajúce firmy, pracujú na verejných aplikáciách blockchainu, ktoré majú o niečo väčší potenciál. Ale súčasné finančné regulácie ich posúvajú do nevýhody. Napríklad, každá spoločnosť, ktorá sa zaoberá transferom peňazí, musí byť zaregistrovaná v každej krajine, kde pôsobí, a musí spĺňať všetky špecifické pravidlá danej krajiny. V Spojených štátoch sa menia požiadavky podľa konkrétneho štátu. Experimentovanie je preto zbytočne drahé. To by mohlo spôsobiť utlmenie aktivity, alebo aspoň vážne zdržanie nasadenia technológie, ktorá je najsľubnejšia pre globálne použitie.

Financial Conduct Authority vo Veľkej Británii našla elegantné riešenie. Pod pojmom "regulačné pieskovisko", sa ukrýva priestor, kde môžu spoločnosti testovať nové koncepty, bez dokladovania potrebnej plnej zhody s legislatívou. Tento prístup sa musí stať medzinárodným, musia si ho sovojiť aj iné krajiny s rôznymi jurisdikciami a súhlasiť s cezhraničnými experimentmi pre aplikácie postavené na blockchaine. V prípade, že by sa do vedenia v tomto úsilí dostali USA, ostatní by sa mohli experimentov s blockchainom vzdať.

Blockchain by naozaj mohol zmeniť svet, finančné krízy by boli oveľa menej škodlivé a mali by oveľa menší dopad na globálne obchodovanie. Mohol by tiež plynulo prejsť do dnes ešte neznámych príbuzných technických inovácií. Je to technológia, ktorá si zaslúži byť riadne preskúmaná. Regulátori by mohli prispieť k tejto zmene tým, že jej nechajú aspoň nejaký priestor.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy