Lekári a liečitelia, alebo prečo je prívržencov alternatívnej medicíny stále viac

, poistenie.sk Foto: thinkstock;TASR/AP

Dlhé čakanie, neosobný prístup a v konečnom dôsledku často nejednoznačné a niekedy dokonca mylné určenie diagnózy – to a ešte iné faktory dnes ovplyvňujú náš pohľad na lekárov a „západnú medicínu“ vôbec. V prípade zdravotných problémov sa preto často uchýlime k iným riešeniam v podobe domácej „samodiagnostiky“ a samoliečby.

Čo je problém
"Stáva sa, že u lekára čakám dosť dlho, niekedy aj niekoľko hodín. Naposledy som navštívila ortopéda, ktorý ma na vyšetrenie objednal o tri mesiace. No keďže mám skutočné bolesti už teraz, dostala som ponuku prednostného vyšetrenie, samozrejme, za príplatok,“ hovorí pacientka Lenka. Keď sme konečne priam zázrakom na rade, prídeme k osobe v sterilnom bielom plášti, ktorá na nás vysype desiatky nezrozumiteľných výrazov. Pri odchode nám do rúk vloží papier s receptom a diagnózou vyzerajúcou ako tajná šifra CIA. Keďže vlastne nevieme čo s nami skutočne je, s nádejou a receptom putujeme do lekárne

Farmaceutické firmy, lekári a pacienti
Podľa rôznych noviel zákona  je priama či nepriama reklama liečiv regulovaná. Mala by byť nenásilná a nenútená. Díleri by mali pri každej návšteve lekára hovoriť o presných obsahoch a účinkoch liekov, nie o skvelých ziskoch pri ich predaji. To všetko znie krásne, no po mnohých overiteľných kauzách (a nielen kauzách, ale aj bežných každodenných skúsenostiach) ľudia považujú lekárov za akési predĺžené ruky farmaceutických spoločností.Podľa nedávneho prieskumu NN životnej poisťovne, až 79 % pacientov verí, že to do značnej miery reálne ovplyvňuje predpis našich liekov. Tie liečivá, ktoré dostaneme možno niekedy ani skutočne nepotrebujeme. Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb sme jedným z najväčších konzumentov liekov v celej Európskej únii. Tento fakt môže viesť len k dvom možnostiam – buď sme naozaj veľmi chorľavým národom a mali by sme pouvažovať nad našou životosprávou a ochranou životného prostredia (čo by sme vlastne aj naozaj mali, bez ohľadu na konzumáciu liečiv), alebo sa často nechávame prepchávať liekmi zbytočne.

Alternatívna medicína valcujúca západnú
Mnohí sa rozhodli povedať liekom a lekárom dosť a uchýlili sa k alternatívnym spôsobom liečby. Podľa svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) patria medzi najrozšírenejšie metódy indická ajurvéda a čínska medicína. V tesnom závese za nimi nasleduje homeopatia a bylinná liečba. Západná medicína bola zaradená do rebríčka taktiež, prekvapivo až na piate miesto.

Vedecká overiteľnosť vs. ľudskosť a prístupnosť
Zatiaľ čo západná medicína ponúka overiteľné účinky liečby, alternatívna ponúka len dohady založené na dôvere pacientov. Lieky a prístroje, ktoré sú považované za účinné, časom overené metódy sú nahradené bylinami, ihlami a niekedy len nadprirodzenou energiou. Prečo je západná medicína vytláčaná na okraj? Je tento fakt dôkazom víťazstva duchovna nad racionalizmom? Alebo ide len o zlyhanie lekárov v prístupe k pacientom?  Viac o danej téme sa dočítate tu.

Autorkou je Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu poistenie.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy