Optimalizácia a raje: Firemné dane ležia v žalúdku poslancom v Štrasburgu, už vedia, ako zakročiť

, medium.com Foto: thinkstock

Ak si porovnáme, koľko by mali spoločnosti na daniach odvádzať v jednotlivých členských štátoch a koľko v skutočnosti odvádzajú, úniky firiem stoja krajiny EÚ ročne 160-190 miliárd eur.

Smernica, ktorá bola navrhnutá Európskou komisiou je založené na princípe, že dane by sa mali odvádzať v krajine, kde sú vytvárané zisky. Nový akčný plán obsahuje šesť hlavných opatrení na boj proti agresívnemu daňovému plánovaniu a taktiež stanovuje spoločné definície pojmov, ako je stála prevádzka, daňový raj a minimálna ekonomická podstata. Problém s platnou legislatívou je, že tieto termíny boli doteraz otvorene interpretované.

Európsky parlament bol požiadaný o stanovisko k návrhom právnych predpisov, aj keď rozhodnutie bude prijaté Radou, ktorá zastupuje krajiny EÚ. "Je nemysliteľné, aby sme neustále vyžadovali čoraz väčšie úsilie od zamestnancov, dôchodcov a malých a stredných podnikov, pričom bohaté nadnárodné spoločnosti sa vyhýbajú tomu, aby spravodlivo prispievali vo forme daní," povedal Hugues Bayet, ktorý je zodpovedný za oblasť legislatívy v EP.

Európsky parlament chce obmedziť vnútorné úverovanie, ktoré je jednou z najčastejších spôsobov, ako firmy znižujú svoj zisk a vyhýbajú sa plateniu daní. Poslanci presadzujú prísnejšie limity na odpočet úrokových platieb, čo do istej miery predstavuje firemný ekvivalent hypotekárnych úrokov, ktoré si majitelia domov môžu odpočítať zo svojho ročného zdaniteľného príjmu.

Nadnárodné spoločnosti to robia nasledujúcim spôsobom. Matka so sídlom v EÚ si založí dcérsku spoločnosť v krajine so slabou jurisdikciou. Táto dcérska firma poskytne matke úver s riadne nafúknutými úrokovými sadzbami. To znamená, že firma so sídlom v EÚ musí zaplatiť veľké sumy na úrokoch, ale tieto platby si zvyčajne môže odpočítať zo zdaniteľných príjmov. Po zaplatení úrokov má firma so sídlom v EÚ malý alebo žiadny zisk, čo znamená, že zaplatí nižšie alebo žiadne dane, pričom peniaze zostávajú v spoločnosti.

EÚ chce obmedziť množstvo úrokových platieb, na ktoré bude mať daňovník nárok na odpočet v daňovom roku. Európska komisia navrhuje, aby  bol pre firmy zavedený limit maximálne 30 % ich príjmov, poslanci by najradšej ešte stiahli na 20 % alebo 2 milióny eur, podľa toho, ktorá hodnota je vyššia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy