Priemerná mzda v ČR reálne vzrástla o 3,9 %

Priemerná nominálna mzda v krajine v prvom štvrťroku stúpla o 4,4 % na 26 480 českých korún.

Priemerná hrubá mesačná nominálna mzda v národnom hospodárstve v Českej republike v prvom kvartáli tohto roka oproti rovnakému obdobiu vlaňajška posilnila o 4,4 %. Reálne zárobky za január až marec medziročne v priemere stúpli o 3,9 %. Priemerná hrubá mesačná česká mzda v prvom štvrťroku bola v sume 26 480 CZK, čo bolo o 1 119 CZK viac ako v rovnakom období minulého roka. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Spotrebiteľské ceny sa v prvom štvrťroku v ČR medziročne zvýšili o 0,5 %, objem miezd v ekonomike vzrástol o 6,6 % a počet zamestnancov stúpol o 2,1 %. V podnikateľskej sfére krajiny sa priemerná mzda nominálne zvýšila o 4,5 % a reálne vzrástla o 4 %. V nepodnikateľskej sfére priemerný plat nominálne stúpol o 4,1 % a reálne sa zvýšil o 3,6 %.

Najvyššie mzdy sú v Česku v odvetví peňažníctva a poisťovníctva. Zárobky však v prvom kvartáli medziročne najvýraznejšie posilnili zamestnancom v pohostinstve a administratíve, ktoré patria k najslabšie odmeňovaným. „Zamestnanosť je najvyššia od roku 1993. Na trhu práce je mnohých oblastiach nedostatok voľnej pracovnej sily. Podniky si navzájom konkurujú v boji o pracovníkov a ponúkajú vyššie mzdy,“ uviedla predsedníčka Českého štatistického úradu Iva Ritschelová. Uviedla pritom, že rast miezd v krajine je najrýchlejší od roku 2009.

(1 EUR = 27,025 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy