Politický podtón Matta Damona: Banky sú zodpovedné za najväčšiu lúpež v histórii!

, CNBC Foto:SITA/AP

Hollywoodsky herec Matt Damon sa nedávno otvorene vyjadril, že Wall Street "kradne ľuďom peniaze." Povedal to pred takmer 3000 študentmi Massachusetts Institute of Technology.

Šlo o politicky podfarbený prejav, v ktorom Damon obvinil politikov, že sú "motivovaní premýšľať krátkodobo a jednoducho nie spojení s dlhodobými problémami." Napriek tomu, že Damon je otvorený demokrat, ktorý podporuje Hillary Clintonovú, nebral si servítku pred ústa, keď kritizoval  bankárov za to, že spôsobili finančnú krízu v roku 2008, ktorá nakoniec ovplyvnila celú globálnu ekonomiku. Iróniou je, že Clintonová je ostro kritizovaná za svoje väzby na finančný sektor, ktoré si vybudovala počas svojho pôsobenia vo funkcii newyorského junior senátora.

Kríza je "najväčšou lúpežou v histórii," trval na svojom Damon, pričom upozorňoval na to, že finančné inštitúcie si boli vedomé následkov svojho konania, ktoré označil za podvodné. "Bola to krádež, a vy ste to vedeli. Bol to podvod a vy ste to vedeli, A viete čo ešte? Vieme, že ste to vedeli. Neviem, či vás spravodlivosť zastihne ešte v tomto živote alebo v tom budúcom. Ale ak to príde v tomto živote, jej meno bude Elizabeth Warrenová," dodal.

Reakcia publika bola na jeho slová vlažná, potlesk naznačil, že Damon prehovoril k slabo vnímavému poslucháčovi. Nečudo, veď štúdia Harvard Business School z roku 2015 zistila, že finančný sektor patril k najpopulárnejším medzi vysokoškolsky vzdelanými vstupujúcimi na trh práce. Viac ako 8 percent si našlo prácu vo finančnom sektore po ukončení štúdia. Vďaka svojmu obchodnému študijnému programu, MIT zásobuje absolventmi mnoho veľkých bánk z Wall Street a hedžových fondov, hoci nie je to až v takej miere, ako to robí konkurencia z University of Pennsylvania, Harvard a New York University.

Damon dokonca vytiahol aj tému, či by Británia mala pretrhnúť väzby s Európskou úniou. Brexit označil za "šialený nápad," a popísal ho ako pokus Veľkej Británie "odtrhnúť sa od Európy a nekontrolovane vyplávať na šíre more."

V roku 2012 Damon a jeho kolega herec Ben Affleck, zháňali peniaze na kampaň Warrenovej do senátu. Warrenová, ktorá je veľmi populárna u radových demokratov, je často spomínaná ako budúca uchádzačka o post prezidenta.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy