Najmladšia miliardárka sveta: Chcela by som jazdiť na koni do konca svojho života

, iDnes;Forbes;Dagbladet Foto: FB/Janne Moller- Hansen

Traja najmladší miliardári sveta sú Nóri. Devätnásťročná Alexandra Andresenové, jej dvadsaťročná sestra Katherina a dvadsaťdvaročný Gustav Magnar Witzoe, ktorý bohatstvo takisto získal vďaka rodine. V Škandinávii je bežné odovzdať deťom časť majetku veľmi skoro, aby sa od mladosti zapojili do rodinného biznisu.

Bohatstvo Alexandry Andresenové sa odhaduje na 1,2 miliardy dolárov, Forbes ju nemohol zaradiť do rebríčka už skôr, pretože v Nórsku sa daňové odvody zverejňujú až od 17 rokov.

Od chvíle, kedy sa na zozname objavila, médiá hovoria predovšetkým o jej pôvabe a veľkom koníčku, a to doslova. Venuje sa totiž koňom. Má úspechy v tradičnej disciplíne, drezúre. Alexandra je trojnásobnou juniorskú majsterkou Nórska v tejto disciplíne. Podľa oficiálne priznaného majetku by žiadneho sponzora nepotrebovala, napriek tomu má zmluvu s odevnou firmou Kingsland, ktorá predáva jazdecké odevy, doplnky a vybavenie.

"To, že moja rodina má peniaze, mi dalo veľa možností, predovšetkým v jazde na koňoch. Ale nie je to len to jediné, čo potrebujete k úspechu," vysvetlila.

Rodina Andresenových zarobila peniaze v tabakovom priemysle, jej prapraprastarý otec kúpil pred viac ako jedným storočím tabakovú firmu Tiedemanns. Tá sa stala terčom kritiky už mnohokrát. V roku 2001 asi pobúrila verejnosť asi najviac. Na povrch vyplávalo, že na plantážach v africkom Malawi a Zimbabwe pracujú deti, ktoré nemajú ani desať rokov. Z produkcie zneužívajúci detskú prácu pochádzalo 20 až 30 percent predávaného tabaku. Johan Andresen, otec Alexandry, vtedy o záležitosti odmietal hovoriť, a hovorca spoločnosti komentoval záležitosť značne kontroverzne. Priznal, že spoločnosť o praktikách vie, ale nemôže s tým nič robiť. "O záležitosti som nepremýšľal viac než ministerstvo financií, ktoré za rovnaký tovar vyberá dane," dodal neskôr pre nórsky denník Dagbladet.

Nakoniec sa Andresen v roku 2005 tabakovej firmy zbavil, údajne z etických dôvodov, čomu sa dá len ťažko uveriť. Na predaji totiž zarobil 500 miliónov dolárov, Tabaková firma bola súčasťou investičného impéria Ferd, ktoré rodina Andresenových vlastní. Ferd v nórčine znamená v proces a zameriava sa na celú škálu obchodných aktivít. V roku 2007, keď mala Alexander iba desať rokov, previedol na ňu a jej sestru Andresen 42 percent akcií Ferdu. Otec sa vyjadril, že dcéry nebude nútiť pracovať v rodinnom podniku. Nedávno ale obe dokončili stáž v skupine Ferd.

"Cítim obrovskú zodpovednosť v zmysle, že som sa o toto všetko nezaslúžila. Chcem pomôcť, aby sa Ferd ďalej rozširoval. Nájsť spôsob, ako dať niečo na oplátku. Je to ale zložité,"prezradila Alexandra. V devätnástich o svojej budúcnosti nemá ešte jasné predstavy. V jednom rozhovore uviedla, že by chcela jazdiť na koni do konca svojho života. Jej priateľom je majster v zmiešanom bojovom umení, Joachim Tollefsen. Na sociálnych sieťach miliardárka prehlasuje, že je vegánka.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy