Počas predsedníctva SR budú témou aj inovatívne lieky

Monitor relácie televízie TA3 V politike

Vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 5. júna (SITA) – Zmeny, ktoré treba v zdravotníctve urobiť, nemožno deliť iba na pravicové alebo ľavicové. Zdravotníctvo je totiž citlivá oblasť, ktorá sa dotýka každého z nás. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) má podľa vlastných slov asi to šťastie, že existuje širšia dohoda naprieč politickým spektrom v otázke nevyhnutných zmien. Vyplýva to z jeho vystúpenia v diskusnej relácii televízie TA3 V Politike.

V relácii sa venoval aj svojim spolupracovníkom a témam slovenského predsedníctva v Rade EÚ z hľadiska rezortu zdravotníctva. Drucker v relácii ďalej zdôraznil, že má na ministerstve voľnú ruku a záujem realizovať veci odborne a profesionálne. Pripustil ale, že zmeny treba vykonať citlivo a dobre odkomunikovať. Drucker sa vyjadril aj k svojim spolupracovníkom. „Čo sa týka ľudí, ktorých oslovujem na spoluprácu, mám poradcov, ktorí pracovali v Smere, takisto mám ľudí, ktorí spolupracovali s pravicovými ministrami,“ pripustil šéf rezortu zdravotníctva. Má záujem hľadať ľudí, ktorí majú záujem niečo realizovať. „Ja mám záujem počúvať ľudí s inými názormi. Pluralita názorov by nemala byť brzdou, ale obohatením,“ povedal Drucker. Konkrétne sa vyjadril aj k Tomášovi Szalayovi. Drucker verí, že „Szalay bude dobrou pridanou hodnotou práve v analytickom tíme“.

Šéf rezortu zdravotníctva hovoril aj o témach, ktoré bude mať na stole počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Drucker pripomenul, že jeho úlohou bude v prvom rade hľadať kompromisy medzi európskou dvadsaťosmičkou. Dodal, že Slovensko nadväzuje na holandské predsedníctvo, ktoré sa venovalo problematike inovatívnych liekov. „V súčasnosti máme nové typy liekov, nie na chemickej báze, ale biologickej, ktoré sú pomerne drahé, ale sú účinnejšie. Hľadáme spôsoby, ako pri rovnakom objeme financií tieto lieky dostať do systému poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ priblížil minister. Ďalšou témou bude problematika antimikrobiálnej rezistencie, čiže odolnosti na antibiotiká, ktorá je problematická hlavne v západnej Európe. Špecificky sa chceme venovať tejto problematike v kontexte vakcinácie, ale aj problematike tuberkulózy. „Na Ukrajine je viac ako 40 percent pacientov, ktorí sú rezistentní na antibiotickú liečbu na tuberkulózu,“ objasnil Drucker. Hovoriť by sa pritom malo aj o potravinách. Ako Drucker načrtol, mali by sme byť schopní dohodnúť sa na tom, aký obsah, respektíve podiel soli či cukru by mali potraviny obsahovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy