Dokáže si zarobiť viac než vy: Stačí ak synak bude vyrastať medzi knihami

, quartz Foto: thinkstock

Nová štúdia ukazuje, ako u mužov prístup ku knihám v mladom veku korešponduje s vyššími zárobkami počas celého života.

Ekonómovia z talianskej univerzity v Padove v porovnali  údaje od 5820 európskych mužov. Cieľom bolo zistiť, či by vďaka povinnému predškolskému vzdelávaniu mohli zarábať viac. Výsledok je jednoznačný, môže. Priemer naprieč deviatimi krajinami ukázal, že chlapci, ktorí mali rok školy navyše, vzhľadom k zle vychádzajúcim rokom, nakoniec dokázali  zarobiť viac o 9 %.

Ale vedci boli prekvapení, keď zistili, že medzi deťmi, ktoré mali prospech z extra školského roku, tie, ktoré vyrastali v obklopení viac než desiatich kníh, ale nemohlo to byť žiadne povinné čítanie, nakoniec svoju výhodu zdvojnásobili. Dokázali zarobiť o 21 % viac než ich rovesníci. Niektoré faktory, ako či chlapcov otec mal zamestnanie s bielym golierom, alebo či mali doma tečúcu vodu, nezohrali až takú rolu. Rovnako nebolo rozhodujúce, či dieťa vyrastalo medzi 50, 100 alebo 200 knihami, kľúčom bolo, aby kníh bolo viac než desať.

Výskumníci založili svoje modely na základe údajov získaných od mužov vo veku medzi 60 a 96 rokom života z Rakúska, Belgicka, Českej republiky, Dánska, Francúzska, Nemecka, Talianska, Holandska a Švédska, ako súčasť väčšieho prieskumu Európanov. Porovnávali či muži vyrástli vo vidieckom alebo mestskom prostredí, koľko stráviil v škole rokov, zhruba koľko kníh mali vo svojej domácnosti ešte ako desaťroční, aké dosiahli príjmy počas svojho profesionálneho života. Štúdiu publikovali v The Economic Journal.

Samozrejme, že to nepoukazuje na súvislosť medzi knihami a platmi. Ako hovorí jeden z vedcov Guglielmo Weber, "deti, ktoré vyrastali v domácnostiach s knihami, môžu mať väčšiu šancu dozvedieť sa o živote a vesmíre viac, získať nové skúsenosti prostredníctvom kníh. Alebo by to mohlo byť spôsobené tým, že v domácnosti s knihami žijú rodiny so silnejším kultúrnym a sociálno-ekonomickým pozadím." Inými slovami, knihy samé o sebe by mohli vyvolať zvedavosť a následné ambície, ale sú tiež znakom, že domácnosť podporuje znalostnú ekonomiku, alebo má vyššie príjmy.

Prieskum sa zameriava na mužov narodených dlho predtým, než existoval internet, ktorý už dnes dokáže priniesť informáciu rýchlosťou blesku k akémukoľvek pripojenému dieťaťu. Weber je ale presvedčený, že knihy stále predstavujú významný ukazovateľ budúceho finančného úspechu. "Aj v súčasnosti knihy niečo zachytávajú," hovorí.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy