Revolučný prístup k peniazom: Briti už majú svoju prvú plastovú bankovku

, ČTK Foto: SITA/AP

Britská centrálna banka vo štvrtok predstavila plastovú bankovku v hodnote päť libier na ktorej je vyobrazená podobizeň niekdajšieho britského premiéra Winstona Churchilla. Bank of England používala papierové obeživo od svojho založenia pred viac ako 320 rokmi. Prechod na polymérové platidlo, od ktorého si banka sľubuje väčšiu odolnosť aj bezpečnosť proti falšovaniu, pre ňu predstavuje zásadnú zmenu.

Guvernér centrálnej banky Mark Carney predstavil novú päťlibrovku v Blenheim Palace v mestečku Woodstock, kde sa legendárny britský vojnový vodca v roku 1874 narodil. Výberom premiéra Churchilla chce banka pripomenúť jeho "buldočí duch", uviedol Carney.

"Polymérové bankovky odolajú poliatiu klaretom, odklepnutiu popola z cigary, stisku buldočích zubov, a dokonca aj žmýkanie v práčke," zmienil sa Carney o niektorých Churchillových záujmoch a obľúbených činnostiach, vrátane tej v druhu francúzskeho Bordeaux, pre ktorý sa v Británii vžilo označenie klaret.

Na zadnej strane je zachytený Westminsterský palác, sídlo britského parlamentu, a hodinová veža so zvonom Big Ben. Hodiny na veži ukazujú tri hodiny popoludní, čo je zhruba čas, kedy Churchill predniesol 13. mája 1940 v snemovni pamätný prejav o "krvi, drine, slzách a pote".

Vyrobiť novú päťlibrovku je zhruba dvakrát drahšie ako papierovú bankovku, jedna vyjde na 7,4 pence. Centrálna banka ale tvrdí, že nová bankovka vydrží v priemere päť rokov, čo je dvaapolkrát dlhšie ako súčasné obeživo. Polymérová bankovka, ktorá sa prakticky nedá roztrhnúť, je tiež ohľaduplnejšia k životnému prostrediu, uviedla banka.

Britská menová autorita už v roku 2013 avizovala, že začne vydávať plastové bankovky, ktoré sa vyrábajú z tenkej, transparentnej a pružnej polypropylénovej fólie. Ako prvá začala bankovky z plastu používať v roku 1988 Austrália. Používajú sa aj v Kanade, odkiaľ Carney pochádza.

Plastová päťlibrovka sa začne do obehu uvádzať od 13. septembra. Po nej príde v lete 2017 na rad plastová desaťlibrovka so spisovateľkou Jane Austenovou. Do roku 2020 by centrálna banka mala predstaviť bankovku v hodnote 20 libier s vyobrazením maliara Josepha Mallorda Williama Turnera, tiež vyrobenú z plastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy