Zúfalé mamičky: Chceme si dovoliť odísť na materskú, prispejte!

, moneytalks Foto: thinkstock;GoFundMe

Spomedzi industrializovaných krajín majú Spojené štáty jednu z najslabších politík na podporu rodičovstva. Zašlo to tak ďaleko, že mladí americkí rodičia hľadajú peniaze na financovanie výpadku príjmu na internete cez tzv. crowdfunding.

Pre mnoho rodín je to doslova mesačný alebo dokonca každodenný boj, aby dokázali vyjsť zo zarobených peňazí. V Spojených štátoch to platí najmä pre rodičov, ktorí si musia vybrať neplatené voľno z práce, aby sa mohli postarať o svoje čerstvo narodené dieťa. Väčšina zamestnávateľov v Spojených štátoch totiž ponúka veľmi nízku, alebo žiadnu kompenzáciu počas rodičovskej dovolenky. Nečudo, že rastie počet zúfalých mamičiek a oteckov obracajúcich sa na crowdfunding, s cieľom získať dostatok peňazí, aby si mohli dovoliť zobrať v práci voľno a zostať doma s dieťaťom.

Medzi takýchto rodičov patrí aj Tanya Baker z Nového Mexika. Na GoFundMe.com sa jej podarilo vyzbierať takmer celú cieľovúsumu 1500 dolárov. Bakerová sa vyjadrila, že má aj ďalšie dve dcérky, ale tentoraz chce využiť možnosť zostať nejaký čas doma so svojim tretím dieťaťom.

„Kvôli nedostatku financií som bola nútená vrátiť sa do práce len dva týždne po každom z mojich doterajších pôrodov" píše a ako dôvod uvádza, že jej zamestnávateľ nevypláca materskú dovolenku. "Tentoraz si to chcem dlhšie užiť s mojim dieťaťom. Ale každý deň absencie v práci dostáva moju rodinu do nebezpečenstva. Som vďačná za akúkoľvek pomoc, v akomkoľvek množstve, aby som sa mohla venovať svojmu dieťaťu čo najdlhšie!"

Bakerová nie je žiadnou výnimkou, ak si zadáte kľúčové slovo "materská dovolenka" na GoFundMe, vyskočí vám viac ako 1700 výsledkov.

Podľa Buzzfeed, len 12 percent Američanov, s výnimkou štátnych zamestnancov, dostanú zaplatenú rodičovskú dovolenku od svojich zamestnávateľov. V prípade, že by táto štatistika nebola dostatočne depresívna, USA má aj iné trápne prvenstvo, je to jediná priemyselná krajina na svete, ktorá nemá zákonom danú platenú materskú dovolenku, a to napriek množstvu výskumov o jeho výhodách. "Z výskumu vyplýva, ako platená materská dovolenka vplýva na lepší zdravotný stav matky aj novorodenca. Konkrétne je to nižšia miera popôrodnej depresie a nižšia úmrtnosť novorodenca, vďaka častejšiemu dojčeniu a detským očkovaniam," píše Rita Rubinová na Forbes.com.

Zákon o rodine v USA rodičovskú dovolenku nariaďuje, zamestnanci si môžu zobrať 12 pracovných týždňov neplatenej dovolenky, ale legislatíva ochraňuje zamestnancov na rodičovskej dovolenke počas prvého roku života dieťaťa len vo firmách s 50 a viac zamestnancami. "Aj keď som pracovala pre malé firmy (iba deväť zamestnancov), keď som mala dve deti, mala som to šťastie, že som si mohla vybrať 12 týždňov materskej dovolenky, hoci neplatenej, po každom pôrode. Odkladala som si všetku svoju dovolenku aj PN-ky, a využila ich počas materskej, takže som sa dostala aspoň k časti svojej výplaty,“ píše anonymné čitateľka na moneytalksnews.com.

Pre mnohých Američanov, ako je Bakerová, je 12 týždňov neplateného voľna finančne likvidačné. Tak ako aj pre kaderníčku Nicole Ritchieovú, ktorá sa rovnako obrátila na GoFundMe. "Čítala som veľa článkov, kde ľudia zosmiešňujú tých, ktorí hľadajú peniaze na materskú prostredníctvom crowdfundingu. Neraz píšu, že ak si nemôžete dovoliť mať dieťa, potom ho ani nemajte," cituje portál Self Ritchieovú. "Je to frustrujúce čítať tieto veci, tak ako je jednoduché pre niekoho tieto slová vysloviť. Ale väčšina ľudí v Amerike nemá ten luxus uživiť rodinu z jediného príjmu, čo znamená, že je to veľmi ťažké niečo ušetriť, a to aj keď máte v rodine príjmy dva."

Mediálna riaditeľka GoFundMe vysvetľuje, že ich platforma poskytuje pomoc v zmiernení finančného napätie, ktorému je vystavených mnoho stredostavovských rodín v Spojených štátoch. Nepomáhajú len s materskou dovolenkou, žiadostí o financovanie sa týkajú aj pomoci s hypotekárnymi splátkami, úverovými problémami, alebo pomoc pri splácaní účtov za lekársku starostlivosť. "Rozrastajúca sa rodina by mala byť obdobím veľkej radosti, ale realita je taká, že si musíte platiť materskú dovolenku, čo mnohé americké rodiny uvádza do finančnej tiesne," hovorí Kelsey Littleová, mediálna riaditeľka GoFundMe. "Sme nesmierne hrdí na to, že poskytujeme platformu, ktorá umožňuje čerstvým rodičom získať finančné prostriedky potrebné pre strávenie vzácnych okamihov so svojimi deťmi."

Súvisiace články

Aktuálne správy