Cez víkend rozhodnú v referende: Čo by ste mali vedieť o švajčiarskom základnom príjme

, CNBC Foto: SITA/AP

Švajčiari sa vyberú k urnám už tento víkend. V nebezpečne bezprecedentnom historickom referende rozhodnú, či v krajine dostane každý bez potreby pracovať mesačne 2500 švajčiarskych frankov (2 261,42 eur).

Poviete si, je to pekný balík peňazí, ale v skutočnosti je všeľudové hlasovanie z úplne iného dôvodu tak ostro sledované.

Švajčiarsko ponúka najlepšiu európsku životnú úroveň. Základným predpokladom referenda je zmeniť ústavu krajiny tak, že Švajčiarska konfederácia by "poskytla bezpodmienečný základný príjem." Navrhovaná suma by mala byť okolo 2500 švajčiarskych frankov mesačne, v prípade, že by to Švajčiari odhlasovali, federálna vláda bude vyplácať každému švajčiarskemu rezidentovi túto sumu, "bez ohľadu na ich príjem a veľkosť majetku."

Väčšina švajčiarskych ľudí má v súčasnosti vysoký životný štandard. Podľa OECD indexu blahobytu, 80 percent ľudí vo veku 15 až 64 rokov sú zamestnaní, pričom priemer OECD je 66 percent, zatiaľ čo očakávaná dĺžka života je 83 rokov. Priemerná domácnosť má čistý upravený disponibilný príjem na obyvateľa 35 952 dolárov ročne, píše OECD. Vo Švajčiarsku je zavedený systém, kde pomocou referenda, ak sa ho zúčastní viac ako 100 000 oprávnených voličov, možno presadiť zmenu. "Podľa švajčiarskej ústavy, skupina občanov, ktorá zozbiera požadovaný počet podpisov, môže dať záležitosť na hlasovanie, hovorí sa tomu ľudová iniciatíva ", vysvetľuje Paolo Dardanelle, politológ z University of Kent. Podľa neho hlasovanie vypísané na tento víkend pramení z "neutíchajúcej diskusie o rastúcej nerovnosti v spoločnosti a polarizácie medzi bohatými a chudobnými." Zatiaľ čo voliči majú tendenciu byť konzervatívni, pokiaľ ide o hospodárske záležitosti, nerovnosť vyvoláva znepokojenie v spoločnosti, v ktorej sa vysoko cení súdržnosť a konsenzus," dodal Dardanelle. Iniciatíva ohľadom bezpodmienečného základného príjmu bola navrhnutá v októbri 2013.

Základný príjem vo Švajčiarsku (BIS), je skupina, ktorá vznikla špeciálne pre podporu iniciatívy. Tá tvrdí, že základný príjem by mal "byť považovaný za jedno z ľudských práv." Okrem iného BIS uvádza, že mzdy v súkromnom sektore by tým "prestali slúžiť na zaistenie obživy zamestnanca", čo znamená, že zatiaľ čo platy môžu byť vysoké alebo nízke, obživy ľudí by sa stala "nedotknuteľná" vďaka právu na základný garantovaný príjem.

Ekonomická istota zo základného príjmu by ľuďom ponúkla možnosť voľby pracovného miesta. Zároveň by posilnila ich práva ako pracovníkov, pretože "hrozba odobratia živobytia by sa už nedala použiť ako donucovací prostriedok na zamestnanca aby pracoval aj za zlých podmienok," poznamenáva BIS. Priaznivci iniciatívy spustili aj vizuálnu a audio kampaň. V máji prekonali svetový rekord v najväčšom plagáte. Mal viac ako 8115 metrov štvorcových, vystavený bol v Ženeve a bola na ňom veľkým zlatým písmom zobrazená otázka: "čo by ste robili, keby bolo o váš príjem postarané?"

Spolková rada švajčiarska a Európsky parlament sú proti iniciatíve, argumentujú tým, že nepodmienený základný príjem by zasiahol do hospodárstva aj do švajčiarskeho systému sociálneho zabezpečenia tým, že atraktívnejšie je zostať bez práce. "To by zhoršilo súčasný pracovný trh a vo Švajčiarsku by sa objavil nedostatok zručných  pracovníkov," uvádza vláda na svojich internetových stránkach. "Okrem toho by boli nutné výrazné škrty alebo zvyšovanie daní pre financovanie základného príjmu, ktorý by ale nedokázal nahradiť dnešný systém sociálneho zabezpečenia úplne," dodáva.

Vincenzo Scarpetta, politický analytik Open Europe, tvrdí, že túžba po základnom príjme nie je pre Švajčiarsko typická. "Je pravda, že špecifická otázka základného príjmu prichádza na pretras v niekoľkých európskych krajinách, a to aj v mojej vlastnej, v Taliansku, pretože sú niektoré strany, ktoré aspoň spočiatku zakladajú svoju kampaň na potrebe zabezpečiť základný príjem pre všetkých," povedal pre televíziu CNBC. "Je zaujímavé, že tento druh referenda prichádza zo Švajčiarska, a nie napríklad z francúzskej socialistickej strany," dodal Scarpetta. Hlasovanie prekvapilo mnoho ľudí, ktorí tradične vidia Švajčiarov ako konzervatívny národ, a takúto politiku prisudzujú pravicovo populistickej politickej strane, ktorá má v súčasnosti vo vláde veľký počet stoličiek.

Podľa Dardanella je "veľmi nepravdepodobné", že by voliči podporili zavedenie bezpodmienečného základného príjmu. "Prieskumy verejnej mienky predpovedajú, že viac ako dve tretiny voličov ho odmieta." Ak však švajčiarske hlasovanie dopadne v prospech návrhu, celkový vplyv by mohol byť seizmický. "Táto iniciatíva je formulovaná veľmi všeobecne, bude až na parlamente, aby ju dostali do formy konkrétneho právneho predpisu," cituje Dardanella CNBC. "Vypovedá to však o tom, že  UBI  má obrovský vplyv, najmä pokiaľ ide o verejné financie, ktoré sú na napätej vôdzke vo Švajčiarsku. Vo všeobecnosti dokáže oslabiť zdravie švajčiarskej ekonomiky, jednej  z najvýznamnejších a najviac konkurencieschopných vo svete."

Súvisiace články

Aktuálne správy