Tempo rastu objemu poskytnutých hypoték v Británii oslabilo

Objem poskytnutých hypotekárnych pôžičiek sa v krajine v apríli zväčšil iba o 281 mil. libier, v marci posilnil o 7,411 mld. GBP.

Tempo rastu objemu poskytnutých hypotekárnych úverov vo Veľkej Británii v apríli sa výrazne spomalilo. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu zverejnila britská centrálna banka. Objem poskytnutých hypotekárnych pôžičiek sa zväčšil iba o 281 mil. libier (GBP). Bol to iba zlomok v porovnaní s odhadom ekonómov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpokladali, že vzrastie o 3,8 mld. GBP. Zároveň išlo o prudké spomalenie tempa rastu v porovnaní s marcom, kedy sa suma poskytnutých hypotekárnych úverov zväčšila o 7,411 mld. GBP.
Rast objemu poskytnutých hypoték v Británii tak bol najpomalší od augusta 2012, keďže v krajine nadobudla účinnosť nová daň na nehnuteľnosti. Ide o prirážku v prípadoch nákupov nehnuteľností s cieľom ďalej ich prenajímať a v prípadoch nákupov druhých domov. Cieľom opatrení je podporiť tých, ktorí si kupujú svoj prvý dom.

Z údajov britskej centrálnej banky ďalej vyplýva, že sa spomalilo aj tempo rastu poskytnutých spotrebných úverov. Ich objem sa zväčšil o 1,287 mld. GBP, čo bolo najmenej od decembra 2015. Nenaplnilo sa očakávanie ekonómov, ktorí prognózovali, že objem poskytnutých spotrebných úverov v apríli vzrastie o 1,6 mld. GBP.

(1 EUR = 0,76185 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy