Deutsche Bank: Do konca roka tu máme 20 % prepad cien európskych akcií

, Deutsche Bank Foto: SITA/AP

Európske akcie podľa analytikov z Deutsche Bank už nemajú šancu tento rok podstatnejšie posilniť. Môžu za to globálne riziká, prípadne očakávaný vývoj na amerických trhoch.

Analytici z Deutsche Bank pod vedením Sebastiana Raedlera sú presvedčení, že európske akcie už tento rok posilňovať nebudú. V lepšom prípade sa budú pohybovať do strany, v tom horšom skončia v mínuse.

Analytici tvrdia, že trochu prekvapivo jastrabovitá zápisnica z aprílového rokovania Fedu môže, podobne ako vlani v decembri, viesť k posilneniu dolára, poklesu cien ropy, rozširovaniu spreadov pri dlhopisoch s vysokým výnosom a tiež k poklesu na akciových trhoch. Zvýšená citlivosť Fedu na silný dolár a možný pokles na trhoch s finančnými aktívami síce môže viesť k prehodnoteniu ďalšieho uťahovania menovej politiky, a tým aj na zmiernenie negatívnych nálad, ale "kombinácia slabého globálneho rastu, neistoty okolo ďalších krokov Fedu, pravdepodobnosti opätovného spomalenia rastu v Číne a nestability na trhu s americkými dlhopismi s vysokým výnosom u európskych akcií výrazne znižuje rastový potenciál", napísali analytici.

Širší index STOXX Europe 600 od začiatku roka klesol o zhruba päť percent, pričom na minime sa ocitol vo februári, kedy sa dostal až k hranici 300 bodov. Na konci minulého týždňa uzatváral tesne pod hladinou 350 bodov (maximum od februára je 351 bodov).

Prognóza Deutsche Bank zatiaľ nevychádza, od jej vydania akcie posilnili asi o 3 %, ale lokálne maximum nebolo prekonané. Nemeckí analytici dokonca predpokladajú, že by index mohol v prípade nepriaznivého vývoja klesnúť až k 272 bodom. Viedol by ho k tomu práve spomínaný pokles na komoditných trhoch a rozširovanie kreditných spreadov.

Napriek týmto rizikám však vidia analytici z Deutsche Bank ako pravdepodobnejší scenár, pri ktorom sa ceny akcií budú pohybovať do strany bez výraznejšieho trendu. "K tomuto scenáru, ktorého pravdepodobnosť vidíme na 50 %, dôjde v prípade, že Fed nakoniec sadzby nezvýši, alebo výrazne zmení svoj postoj na holubičí po jednom ďalšom zvýšení sadzieb, aby predišiel ďalším prepadom. Čínsky a globálny rast čaká len nevýrazné spomalenie a ceny komodít budú stabilné, rovnako ako kreditné spready. V tomto scenári vidíme ako férovú hodnotu indexu Stoxx 600 niekde okolo hladiny 350 bodov," uzatvárajú svoj report analytici.

Súvisiace články

Aktuálne správy