Akciové trhy v Európe a Japonsku klesli

Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 oslabil o 0,8 %, Dow Jones o 0,48 % na 17 787,13 bodu a Nikkei o 1,9 % na 16 914,13 bodu

Európsky akciový trh v utorok klesol. Nadol ho stiahli akcie bánk a skupiny Volkswagen (VW). Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 oslabil o 0,8 %. Výsledok za celý máj však bol najlepší od vlaňajšieho novembra, pričom index rástol tretí mesiac v rade. Akcie spoločnosti VW klesli o 2,6 %, hoci skupina vykázala za prvý kvartál nečakaný nárast prevádzkového zisku. Najväčší európsky výrobca automobilov pokračuje v transformácii skupiny v snahe prekonať následky škandálu s falšovaním emisných testov. Firma sa spolieha, že s úradmi v USA, ako aj s majiteľmi vozidiel dosiahne ešte tento mesiac urovnanie kauzy. Časť analytikov však zostáva skeptická a upozorňuje, že s dopadmi škandálu sa automobilka stále nevyrovnala.

Obchodovanie na akciovom trhu v USA bolo v utorok zmiešané. Energetické tituly klesli spolu s nižšími cenami ropy, trh naopak profitoval z údajov o výdavkoch amerických spotrebiteľov, ktoré v apríli posilnili najviac za vyše šesť rokov, keď sa v máji podľa osobitného prieskumu zlepšila aj spotrebiteľská dôvera. Investori čakajú na aktuálne údaje z ekonomiky vrátane kľúčovej správy o zamestnanosti. Tá by mohla v piatok signalizovať, či Federálny rezervný systém už tento mesiac pristúpi k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb. Priemyselný index Dow Jones klesol o 0,48 % na 17 787,13 bodu a širší Standard & Poor’s 500 (S&P) o 0,1 % na 2 096,95 bodu. Technologický Nasdaq vzrástol o 0,29 % na 4 948,06 bodu. Za celý máj Nasdaq za celý mesiac posilnil o 3,6 % a mierny zisk vykázal aj index Dow Jones.

Japonský akciový trh v stredu klesol. Silnejší japonský jen totiž zasiahol exportérov a ďalšie odvetvia, ktoré profitujú zo slabšej domácej meny. Hlavný tokijský index Nikkei klesol o 1,9 % na 16 914,13 bodu. Širší Topix si odpísal 1,5 % a uzatvoril na úrovni 1 359,25 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy