Európsky okrúhly stôl priemyselníkov vyjadril podporu zachovaniu EÚ

Európsky okrúhly stôl priemyselníkov (European Roundtable of Industrialists - ERT), ktorý zastupuje viac ako 50 veľkých európskych firiem, vyjadril podporu zachovaniu EÚ.

Európsky okrúhly stôl priemyselníkov (European Roundtable of Industrialists – ERT), ktorý zastupuje viac ako 50 veľkých európskych firiem, vyjadril podporu zachovaniu EÚ. Informoval o tom dnes špecialista externej komunikácie spoločnosti Slovnaft Ladislav Procházka.
Priemyselníci zároveň varovali pred negatívnymi dôsledkami tzv. brexitu. „Z nášho regiónu je členom tohto zoskupenia Zsolt Hernádi, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ skupiny MOL, materskej spoločnosti Slovnaftu.“
EÚ je v súčasnosti najväčšou ekonomikou a najväčším obchodným zoskupením na svete. Pol miliardy ľudí v EÚ dnes vytvára hrubý domáci produkt v hodnote 14 biliónov eur. EÚ reprezentuje 16 % celosvetového dovozu a vývozu a vyjednáva obchodné zmluvy s početnými krajinami sveta. „Toto nám dáva pri medzinárodných obchodných rokovaniach obrovskú vyjednávaciu silu a schopnosť chrániť naše pracovné miesta a priemyselné odvetvia pred vonkajšími hrozbami.“
„Rozpad jednotného trhu a pravidiel riadiacich 28 krajín by našu prosperitu zmenšil, nie zväčšil. Investície a tvorba nových pracovných miest profitujú zo spojenej Európy. A hoci rozhodnutie ľudí v Spojenom kráľovstve rešpektujeme, domnievame sa, že Európa by bez neho bola slabšia, práve tak ako samotné Spojené kráľovstvo by bolo slabšie mimo nej,“ myslia si priemyselníci.
Ani jeden členský štát EÚ nemôže vyriešiť tieto problémy sám a požiadavka, aby ľudia a národy Európy pracovali spolu prostredníctvom Európskej únie, nebola nikdy väčšia.
„Ako lídri niektorých z najväčších firiem v Európe vyzývame na obnovenie dôvery v Európsku úniu ako prvý krok k riešeniu našich spoločných výziev. Len spoločným prístupom k spoločným problémom sa dosiahnu zmeny potrebné na zlepšenie životných a pracovných podmienok ľudí v Európe, najmä mladých ľudí a budúcich generácií,“ dodali členovia ERT.

Súvisiace články

Aktuálne správy