Terminál v Lužiankach vybuduje firma Strabag

Železnice Slovenskej republiky vyhlásili súťaž na výstavbu terminálu intermodálnej prepravy v Lužiankach a železničného napojenia priemyselného parku pri Nitre v decembri minulého roka.

Verejnú súťaž na výstavbu terminálu intermodálnej prepravy (TIP) v Lužiankach a železničného napojenia priemyselného parku pri Nitre vyhrala firma Strabag, s.r.o., Bratislava. Ako informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavlíková, spoločnosť splnila podmienky súťaže a ponúkla najnižšiu cenu 51 809 419 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Samotný terminál si vyžiada náklady 23,6 mil. eur, zvyšných 28,2 mil. eur bude investovaných do železničnej infraštruktúry vrátane napojenia TIP Lužianky do železničnej stanice Lužianky.

ŽSR vyhlásili súťaž na portáli Úradu pre verejné obstarávanie a vo vestníku Európskej únie v decembri 2015. Súťažné podklady si vyzdvihlo 42 subjektov, do súťaže sa napokon prihlásilo sedem uchádzačov. Pavlíková uviedla, že zákazka sa zrealizuje podľa žltej knihy FIDIC, čo znamená, že zhotoviteľ najprv vypracuje projektovú dokumentáciu na terminál a na základe nej následne dielo vypracuje. „V rámci procesu vyhodnotenia súťaže sa vedenie ŽSR obrátilo na Ústav súdneho inžinierstva (USI) v Žiline vo veci vypracovania odborného stanoviska k primeranosti ceny zákazky,“ informovala Pavlíková. Analýzy USI Žilina potvrdili, že cena víťazného uchádzača za spomínanú zákazku je primeraná.

TIP Lužianky bude mať dve koľaje časti kontajnerového prekladiska a skladových priestorov, štyri expedičné koľaje s rampami pre nakládku produkcie priemyselného parku a skladovacie plochy s rozlohou 74 tisíc metrov štvorcových pre skladovanie produkcie priemyselného parku. Prevádzku verejného TIP Lužianky budú zabezpečovať ŽSR (terminál bude dostupný železničnou aj cestnou dopravou).

Predpokladaný začiatok prevádzky je v priebehu roku 2018. „Z potenciálnych 195 klientov, ktorých ŽSR oslovili, už viac ako 50 potvrdilo záujem TIP Lužianky využívať. ŽSR očakávajú do budúcnosti ešte nárast klientov,“ uzavrela Pavlíková.

Súvisiace články

Aktuálne správy