Digitálna budúcnosť firiem riadených kódom: Pôjde to aj bez pracovníkov, manažérov a generálnych riaditeľov

, quartz Foto: thinkstock

V týchto dňoch často počúvame o tom ako si startup dokázal zaobstarať hromadu peňazí od dychtivých investorov. Ale počuli ste už o skratke DAO? Ide o decentralizované autonómne organizácie, je to niečo úplne iné ako startup, hoci opäť v rámci digitálnych technológií.

DAO je navrhnutý tak, aby slúžil ako správca fondu rizikového kapitálu pre komunitu združenú okolo kryptomeny. Ide o nový druh podnikania. Firma nemá žiadneho generálneho riaditeľa, ani žiadnych zamestnancov. V skutočnosti nemá žiaden ľudský potenciál. Sama spoločnosť je vlastne softvér, ktorý beží na blockchain technológii. Poznáte ju ako základ pre digitálne meny ako je Bitcoin. Vo svojom prvom týždni DAO získalo viac ako 130 miliónov dolárov od desiatok tisíc globálnych investorov. Samotná existencia, bez ohľadu na úspech, prináša zásadné zmeny v podnikaní, mení sa úloha vlády aj ľudí v digitálnej ekonomike.

Analytici sa často pýtajú, či je DAO vôbec legálne alebo životaschopné. Ako každý startup, môže zlyhať. Zároveň môže prilákať investorov, ktorí nerozumejú rizikám. Niektorí investori môžu mať špekulatívny prístup, vidina rýchlych peňazí nakoniec vedie naopak k zmenšeniu veľkosti fondu. V tomto prípade aj zločinci alebo teroristi sa môžu vydávať za podnikateľov, čo predstavuje vážne nebezpečenstvo.

Debut DAO sa dá považovať za zlomový v histórii finančných služieb. Je to spôsob, ako môžu autonómne entity dať dokopy obrovské sumy peňazí, bez tradičných sprostredkovateľov. Ako budú investori rizikového kapitálu a investičné banky reagovať na blockchain IPO, ktoré stiahnu stovky miliónov dolárov z globálnej základne investorov?

Softvér by mohol dokázať eliminovať niektoré z najviac znepokojujúcich problémov manažmentu a masovej spolupráce. Ale aký bude skutočný dopad softvéru, ktorý automatizuje dôležité aspekty riadenia a rozhodovania vo firme, nedokáže nikto odhadnúť. Firmy, ako také, už nebudú mať výkonný tím, predstavenstvo, ani aktíva. Bude len kód. To by mohlo vylúčiť možnosť manažérskeho pochybenia alebo neschopnosť jednotlivca. Takáto organizácia bude robiť to, čo je kódom nariadené, bude robiť všetko v záujme tých, ktorí majú žetóny. V prípade DAO, sú žetóny oceňované v kryptomene Ether, z Ethereum blockchain, na ktorom beží DAO.

Zúčastnené strany sa môžu navzájom kontrolovať a hlasovať o návrhoch, ako bude DAO prideľovať finančné prostriedky. Pri takejto spoločnosti nie je žiadna informačná asymetria medzi manažmentom a zúčastnenými stranami, pretože neexistujú žiadni manažéri. Niet ani priestoru pre morálny hazard, kde by sa mohli manažéri správať v rozpore so záujmami svojich zákazníkov či klientov. Dnes dokážu klientov vystavovať obrovskému riziku, aby dosiahli osobný zisk, lebo vedia, že nebudú niesť následky. V DAO nejestvuje žiaden spôsob, ako by sa hlavy elektronického konglomerátu dostali za sedem rokov k príjmom vo výške dve miliardy dolárov, ako tomu bolo v Toshibe. Ani úradníci Sports League by nemohli brať úplatky za vysielacie práva na veľkých športových podujatiach, ako to bolo v prípade FIFA. Pre regulátorov je tu veľa plusov, ktoré by dokázali oceniť.

DAO by dokázala fungovať ako normálna spoločnosť v mnohých ohľadoch. Mohla by investovať do nových podnikov, mohla by byť podporou pre sociálnu oblasť. Mohla by si najať lobistov a právny tím, ktorí by zastupovali záujmy spoločnosti a pomáhali ich presadzovať. Pomocou čipových kontraktov napísaných v kóde, by mohli robiť presne to, čo v akejkoľvek inej firme. S jednou dôležitou výnimkou. Na blockchain neexistuje žiaden spôsob, ako prepísať dohody, programové vyhlásenia, firemný majetok alebo prevádzkové zásady bez širšej diskusie zúčastnených strán a ich súhlasu. To je obrovský rozdiel.

DAO tiež ponúka dokonalú finančnú transparentnosť. To je vzrušujúca vyhliadka pre frustrovaných investorov. Hospodárenie spoločnosti je viditeľné na blockchaine, a dostane sa k nemu ktokoľvek, nie len zástupcovia učtárne. Samozrejme, veď v tomto systéme neexistuje ani žiadna učtáreň.

A to je prosím pekne len začiatok. Tento softvér môže byť taktiež použitý ako platforma pre integritu, trustový protokol svojho druhu, v rámci tradičných korporácií. Zúčastnené strany by sa mohli podieľať na organizačnej správe priamo a pravidelne, nie len na základe plnej moci alebo raz za rok na valných zhromaždeniach.

Takýto subjekt by si mohol tiež prenajať akúkoľvek ľudskú bytosť alebo skupinu pomocou čipovej zmluvy na blockchain, nie prostredníctvom personálneho oddelenia alebo zákaziek. Dodávatelia by poznali pravidlá a normy, pretože by boli zakotvené v pracovných príkazoch a výkonnostných metrikách. Keď dokončia svoju prácu, tak, ako je to uvedené, mohli by dostať zaplatené hneď, a nie po niekoľkých týždňoch či mesiacoch.

Akcionári by sa okamžite dostali k výplate dividendy, pretože účtovníctvo by bolo spracúvané v reálnom čase a transparentne, výročné správy by boli razom zbytočné. Organizácia by stála a padala na dôveryhodnosti protokolov, ktoré ju riadia.

Predstavte si, že globálne IPO má 100 miliónov akcionárov, z ktorých každý prispieva zopár drobnými na akcie a má svoje hlasovacie právo. To by znamenalo reformu doslova v masovom meradle. Konečne by sa aj investori z dolnej časti pyramídy mohli zúčastňovať dianí v podniku, nech už sú kdekoľvek na svete. Ktokoľvek by mohol navrhnúť firmu bez konateľov, výhradne na základe zúčastnených strán, peňazí a softvéru.

Znamená to, že v budúcnosti sa podnikanie vyľudní? Je ťažké niečo v tomto smere predpovedať. Ľudský potenciál v správcovstve bude mať aj naďalej zásadný význam pre úspech tohto nového druhu podnikania. V ostatnom čase sa sa hovorí o znepokojujúco ohromnom úspechu, zakladatelia a budúci investori v DAO vyzvali k moratóriu ohľadom investičných návrhov a financovania. Okrem iného sa obávajú, že nekorektní hráči by mohli využívať DAO na financovanie podvodných projektov, alebo by manipuláciou hodnoty žetónov mohli uškodiť DAO ako celku.

Takže zatiaľ, čo DAO kód dokáže bezchybne pracovať v reálnom čase, vyriešiť ľudské problémy nedokáže. Čas ukáže, či je možné dosiahnuť tieto vysoké i ušľachtilé ciele. Ale ak to bude možné, môžeme konečne môcť demokratizovať príležitosti prosperity a bohatstva. Pre každého, kto sa stará o integritu organizácií, živiacich ekonomiku, stojí DAO za bližší pohľad ako len na alternatívny model riadenia, spolupráce a výkonu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy