Výdavky amerických spotrebiteľov v apríli rekordne stúpli

Spotrebiteľské výdavky v apríli stúpli o 1 %, čo bol ich najvýraznejší prírastok za vyše šesť rokov.

Výdavky amerických spotrebiteľov v apríli posilnili najvýraznejšie za viac ako šesť rokov a inflácia stúpla. Považuje sa to za ďalšie znaky zrýchlenia ekonomického rastu, ktoré by mohli presvedčiť americký Federálny rezervný systém, aby v júni zvýšil úroky. Ministerstvo obchodu USA v utorok informovalo, že spotrebiteľské výdavky v apríli stúpli o 1 %, keďže domácnosti nakupovali autá a celý rad iných tovarov a služieb.

Aprílové posilnenie spotrebiteľských výdavkov v americkej ekonomike bolo najvýraznejšie od augusta 2009. Ich rast prekonal očakávania ekonómov, ktorí odhadovali, že sa zvýšia o 0,7 %. Po úprave o infláciu sa aprílové výdavky amerických spotrebiteľov zväčšili o 0,6 %, čiže najviac od februára 2014. V marci výdavky spotrebiteľov v USA stagnovali.

Index cien tovarov a služieb osobnej spotreby bez zahrnutia volatilných cien potravín a energií v apríli stúpol o 0,2 % po marcovom raste o 0,1 %. Medziročne boli ceny v USA podľa tejto metodiky vyššie o 1,6 %. Približne na rovnakej úrovni bol ich medziročný rast aj v marci. Centrálna banka USA si želá infláciu vo výške 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy