Z druhej ruky: Zoznam vecí, ktoré by ste nikdy nemali kupovať ako nové

, moneytalksnews Foto: thinkstock

Niektoré veci si radšej kúpte z druhej ruky. Použité predmety dokážu poslúžiť rovnako dobre ako tie úplne nové. Najviac asi poteší, že nákupom používaných vecí takmer zaručene ušetríte.

Bez ďalších okolkov, pozrite si zoznam vecí, ktoré by ste nikdy nemali kupovať nové.

Auto
Čo iné by sa mohlo dostať na prvé miesto? Koniec koncov, ako sa hovorí, hodnota nového vozidla klesne v okamihu, keď vychádzate zo salónu. Skôr než byť ste naháňali úver na kúpu nového auta, skúste sa poobzerať po kvalitnom ojazdenom aute, ktoré už má za sebou odpis amortizácie. Pri nákupe si nezabudnite zaobstarať názor nezávislého odborníka, prípadne auto preklepnúť v neďalekom servise.

Hračky pre dospelých
Sú to veci, po ktorých ste celý život túžili, motorový čln, skúter, čokoľvek. V skutočnosti sme to mohli spojiť s autami, platí to rovnako o všetkých motorových vozidlách. So vzácnymi výnimkami, prakticky čokoľvek čo má motor, od terénnych štvorkoliek, po jachty, všetko stráca hodnotu v priebehu času. Vo väčšine prípadov získate viac, ak si zážitok z jazdy jednorazovo, alebo opakovane kúpite.  

Nehnuteľnosti
Váš priestor na bývanie by mal byť tiež používaný. Dokážete tak nielen ušetriť peniaze, ale staršie domy majú neraz aj lepšiu polohu, alebo rozumnejší pozemok, ako novostavby. Ak by ste napriek tomu chceli ísť radšej do nového, nezabudnite, že ani z druhej ruky neznamená, že stavba bude mať nutne za sebou 50 rokov. Aj energeticky úsporný dom s novým vybavením dokážete nájsť za nižšiu sumu, ak vám nebude prekážať, že budete druhým, alebo tretím vlastníkom v poradí. Podobne to platí aj o rekreačnej nehnuteľnosti, o ktorú sa delíte s ostatnými. V rámci tzv. timeshare sa niektorí ľudia musia zbaviť svojej nehnuteľnosti, kvôli neúnosnosti ročných poplatkov a to je šanca na dobrú kúpu.

Knihy
Mohli by sme túto kategóriu posunúť ešte o krok ďalej a odporučiť, aby ste si knihy nekupovali vôbec. Koniec koncov v mnohých mestách ešte celkom spoľahlivo funguje systém verejných knižníc, pomocou ktorých si môžeme splniť väčšinu potrieb čítania. Avšak, v niektorých prípadoch nemôžete zájsť až do takéhoto extrému, sú knihy, ako napríklad vysokoškolské učebnice, ktoré musíte mať vlastné. Ale to neznamená, že budete musieť zaplatiť plnú cenu. Platí to aj pre obľúbené tituly, z ktorých si chcete zostaviť svoju domácu knižnicu.

Filmy a hudba
V mnohých antikvariátoch predávajú aj použité DVD, Blu-ray a CD nosiče. Nemusíte nutne míňať na kúpu nových diskov, keď objavíte svojho interpréta v bazáre, možno disk dostal niekto darom, raz si ho pustil a nezapáčil sa mu obsah. Samozrejme, väčšinu filmov si pozriete len raz, a to je aj dôvod prečo sa ďalej posúvajú cez rôzne predajne či burzy.

Športové náčinie
Poznáte to, vaše deti sú do športu celé hŕŕ, ale po jednej sezóne ich to už omrzí. Namiesto toho, aby ste minuli majetok na novú výstroj, radšej sa vyberte do športového bazáru, alebo na inzerát kúpte používanú. Pritom si nezabudnite pozrieť aj niečo pre seba, Kupovať nové činky nedáva zmysel, ak sa k rovnakým dokážete dostať za zlomok ceny.

Hudobné nástroje
Hudobné nástroje sú ďalšou položkou rodičovského nákupu, pri ktorom je to prístup pokus-omyl. Ak je to omyl, peniaze sú vyhodené z okna. Pritom celkom veľa ľudí inzeruje svoj zánovný hudobný nástroj. Ale čo ak tomu vôbec nerozumieme? Môže sa stať, že kúpite predražený, alebo poškodený kus, preto je lepšie, nechať si ho prezrieť v špecializovanom hudobnom obchode. Možno ešte lepšie riešenie je kúpiť nástroj z druhej ruky v komisionálnom predaji priamo v obchode. Ale je tu aj ďalšia možnosť, hoci nie tak rozšírená. Ide o prenájom nástroja. Avšak, majte na pamäti, že prenájom klarinetu na tri roky by mohlo skončiť pre vás drahšie, než keby ste si zakúpili použitý nástroj hneď na začiatku.

Šperky
Rovnako ako motorové vozidlá, aj šperky strácajú zo svojej hodnoty. Preto je lepšie kúpiť si nosené, ako nové. Pri kúpe od súkromnej osoby je dobré sa mať na pozore, hlavne ak ide o niečo drahšie. Kvalitné šperky dokážete kúpiť lacnejšie ak sa obrátite priamo na výrobcu, šperkára. Alebo siahnuť po ponuke on-line, ale aj v tomto prípade platí, že treba mať oči otvorené, aby ste sa nestali obeťou podvodu a dbajte aj na bezpečný spôsob platby (napr. žiadne bezhotovostné prevody vopred a pod.)

Domáci miláčikovia
Niektorí z vás s tým možno nesúhlasia, ale naozaj niet žiadneho dôvodu, prečo by ste mali míňať veľa peňazí za nového čistokrvného maznáčika, keď ich také množstvo hľadá nové domovy. Stačí zájsť do miestneho útulku kde si určite vyberiete. Najskôr si vzťah k zvieratku vyskúšajte, útulky vám dávajú možnosť venčenia takmer zadarmo. Ak plánujete utratiť stovky za svojho domáceho maznáčika, nebodaj dokonca tisíce za čistokrvné zviera, pravdepodobne to nebudú dobre investované peniaze. Šteňa z útulku s najväčšou pravdepodobnosťou urobí tú istú službu ako šteňa od chovateľa. Bude vás rovnako milovať a pozerať sa na vás očami plnými nespútanou adoráciou.

Súvisiace články

Aktuálne správy