Cestovné poistenie tehotných žien: Extrém vs. normál

, poistenie.sk Foto: TASR/AP

Pred niekoľkými týždňami svet obletela správa, týkajúca sa pôrodu mladej Ukrajinky. „Výnimočnosť“ spočívala v tom, že porodila v Austrálii počas cyklistickej expedície. To v pláne nemala.

Niežeby chcela rodiť doma, ale potomok mal na svet prísť až v ďalšej etape dobrodružného výletu  – v Argentíne. Dieťa sa tak narodilo predčasne, s ohrozením života, v krajine, kde za deň strávený v nemocnici rodina zaplatí nemalú sumu. Čo s tým?

Ohrozenie seba aj dieťaťa

Asi väčšina z nás, by hodnotila správanie tejto matky ako veľmi nezodpovedné. Podľa slov gynekológa „je takáto cesta hazard pre ňu aj pre dieťa a jej správanie je vrcholne nezodpovedné.“ Pre magazín Dailymail otec dieťaťa uviedol, že potomok mal na svet prísť až v júni. „Náš synček je na tom zle a neexistuje šanca, že by sme mohli sami reálne zaplatiť všetky účty za starostlivosť. Zúfalo preto voláme o pomoc. Akúkoľvek podporu nesmierne oceníme, všetky dary prijímame s hlbokou vďačnosťou,“ vyjadrujú svoju prosbu rodičia z Ukrajiny.

Daň za nezodpovednosť

Dobrodružný výlet si vyžiadal svoju daň v celkovej sume približne 230 000 dolárov. Splatiť ju je pre obyčajnú rodinu náročné. Mohli by sme povedať, že matka ktorá sa vydala na takúto cestu mala mať uzavreté cestovné poistenie. Poznámka je síce na mieste, no náklady spojené s takýmto predraženým naplánovaným pôrodom žiadna poisťovňa nepreplatí. „Pokiaľ je pôrod plánovaný v zahraničí, poistenie ho nemôže pokrývať. Vzťahuje sa na náhodnú nečakanú udalosť, nie na plánovanú zdravotnú starostlivosť v zahraničí,“ uviedol Martin Lambora z poisťovne AXA. „Komerčné poistenie vylučuje vyšetrenia ako sú ultrazvuk či zisťovanie tehotenstva, interrupciu, komplikácie po 26. mesiaci tehotenstva aj komplikácie spojené s už predtým určeným rizikovým tehotenstvom či samotný pôrod,“ dodáva. Nevzťahuje sa ani na vyšetrenia či liečbu neplodnosti, umelé oplodnenie a nepokrýva ani náklady spojené s hormonálnou liečbou.

Prečo teda uzavrieť cestovné poistenie v tehotenstve ?

Niektoré poisťovne kryjú možné akútne problémy v tehotenstve, kde hrozí smrť. Niektoré sa postarajú aj o úhradu stornovania cesty v prípade tehotenstva, prípadne komplikácie v tehotenstva zisteného už po uzatvorení zmluvy. Posledným možným termínom pri uzatvorení zmluvy je zvyčajne 22. týždeň, no niektoré poisťovne pripúšťajú uzavretie do 32. týždňa. Okrem už spomenutých výhod cestovné poistenie pokryje aj asistenčné služby (napr. tlmočenie, právne služby a pod.)a prípad spoluúčasti pri zdravotných úkonoch.

Riešenie

Tehotenstvo síce nie je choroba, no je to veľká zodpovednosť. Odporúčaním je rozhodne nepodnikať cesty do príliš vzdialených krajín, a taktiež neriskovať v poslednom mesiaci tehotenstva. Pred odchodom je určite dobré poradiť sa s gynekológom, ktorý najlepšie dokáže zhodnotiť stav a oboznámiť vás s možnými komplikáciami. V každom prípade, príjemnú dovolenku si môžete užiť aj u nás na Slovenku a tehotenstvo je jedinečnou možnosťou vyskúšať to.

Autorkou je Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu Poistenie.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy