Rast poľskej ekonomiky sa v prvom kvartáli spomalil

Počas januára až marca sa hospodárstvo krajiny medziročne zväčšilo o 3 %, v predošlom kvartáli posilnilo o 4,3 %.

Rast poľskej ekonomiky sa v prvom kvartáli spomalil, keďže investície v krajine klesli prvýkrát za vyše dva roky a negatívne k rastu hospodárstva prispel aj zahraničný obchod. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny, ktorý potvrdil predošlý odhad, že ekonomika Poľska za január až marec medziročne vzrástla o 3 %, ale medzikvartálne klesla o 0,1 %. V záverečnom štvrťroku vlaňajška poľská ekonomika medziročne posilnila o 4,3 %.

Investície v Poľsku v prvom štvrťroku medziročne oslabili o 1,8 %, pričom v predošlom kvartáli o 4,4 % vzrástli. Podľa analytikov pokles investícií, ktorý bol prvý od druhej polovice roka 2013, bol hlavne výsledkom prudkého spomalenia verejných infraštruktúrnych projektov pred uvoľnením ďalších fondov Európskej únie.

Zmenšenie investícii ubralo medziročnému ekonomickému rastu Poľska 0,2 percentuálneho bodu a zahraničný obchod rast zmenšil o 0,9 bodu. Rast súkromnej spotreby v krajine sa však v prvom kvartáli zrýchlil na 3,2 % z úrovne 3 % v predchádzajúcom kvartáli. „Zostávame optimisti, pokiaľ ide o druhú polovicu roka. Spotreba by sa mala v treťom kvartáli výrazne zrýchliť,“ povedal Jakub Rybacki, ekonóm ING Bank Slaski.

Súvisiace články

Aktuálne správy