Warren Buffett: Peniazmi nemožno odvrátiť najväčšiu hrozbu pre svet

, yahoo finance Foto: SITA/AP

Legendárny investor upozorňuje na jednu obrovskú hrozbu pre globálnu ekonomiku, pričom tvrdí, že neexistuje spôsob, ako by ju americké firmy alebo ich investori dokázali odraziť.

Buffett má na mysli to, čo označuje za "CNBC," teda hrozbu počítačových, jadrových, biologických a chemických útokov. Počas otázok a odpovedí na zasadnutí výročnej schôdzi akcionárov Berkshire Hathaway 30. apríla Buffett povedal, že je to skutočný problém a predstavuje jedinú "skutočnú hrozbu pre ekonomickú pohodu Berkshire v priebehu času."

Buffett si nemyslí, že korporácie by dokázali urobiť niečo pre zníženie možnosti útoku. "Neviem, ako by Berkshire mohlo niečo urobiť. Neviem, ako by sa to dalo dosiahnuť filantropicky. Keby som vedel, ako znížiť pravdepodobnosť masového útoku typu CNBC o 5 %, všetky moje peniaze by šli na to. O tom niet pochýb," povedal.

Potenciálny finančný prepad z útoku CNBC je katastrofálny. Podľa správy Global Risks Report 2016 Svetového ekonomického fóra, si tento rok vyžiada trestná činnosť v kybernetickom priestore z globálnej ekonomiky okolo 445 miliárd dolárov. To je viac, než je trhová kapitalizácia niektorých  najväčších svetových firiem, vrátane Exxon (372 miliárd dolárov), Wells Fargo (256 miliárd dolárov) a JPMorgan (238 miliárd dolárov). Ani Buffett, najbohatší muž na svete, sa nemôže púšťať do boja s touto ohromujúcou štatistikou sám. Podľa Forbes je jeho odhadovaná hodnota majetku vo výške  67,2 miliárd dolárov.

Vo svojej výročnom liste akcionárom, Buffett spomína možnosť CNBC útoku. "Je tu malá pravdepodobnosť v krátkom časovom horizonte, ale rastie v dlhšom časovom horizonte. Ak existuje iba jedna z 30 udalosti, ktorá nastala v danom roku, je pravdepodobnosť jej výskytu aspoň raz za sto rokov 96,6 %. Zlou správou je, že budú navždy existovať ľudia a organizácie, a možno dokonca národy, ktoré by chceli spôsobiť najväčšie škody našej krajine."

Správa Eurasia Group identifikuje tieto riziká vo svojej správe, opisuje najnáročnejšie geopolitické  trendy pre globálnych investorov. Vo svojom varovaní zostavuje rebríček 10 hrozoieb, v ktorom vedie ISIS. "ISIS je najsilnejšou teroristickou organizáciou na svete. To priťahovalo nasledovníkov a napodobiteľov od Nigérie po Filipíny, pričom medzinárodné reakcie na vzostup týchto organizácií boli nedostatočné. V roku 2016 bude tento problém neriešiteľný, a ISIS (spolu s ďalšími teroristickými organizáciami) to využije. Najzraniteľnejšie štáty sú Francúzsko, Rusko, Turecko, Saudská Arábia a Spojené štáty, ale aj tie s najväčším počtom neintegrovaných sunnitských moslimov (Irak, Libanon, Jordánsko, Egypt a štáty naprieč Európou)."

Nie je to po prvý krát čo sa objavuje takéto varovanie. Buffett sa už v minulosti vyjadroval o zvýšenej možnosti teroru alebo jadrového útoku. Ale tentoraz to bolo predsa len o niečo iné. Tohtoročná opatrnosť bola obzvlášť vážna, veď hovoril, že pravdepodobnosť takéhoto útoku sa blíži k istote. "Jedného dňa niekto vytiahne niečo vo veľmi, veľmi, veľmi veľkom meradle, niečo čo bude škodlivé. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude v Spojených štátoch, ale stať sa to môže aj na mnohých ďalších miestach. A to je jedna obrovská nevýhoda vyplývajúca z inovácií," vyjadril sa Buffett. 

Súvisiace články

Aktuálne správy