Takmer 1 miliardu eur z európskych fondov získali vlani podvodníci

Takmer 1 miliardu eur z európskych fondov získali vlani podvodníci. Najviac podozrivých žiadostí o dotácie z eurofondov pritom zaregistroval Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) v Rumunsku, Bulharsku a Maďarsku. Vyplýva to z najnovšej správy úradu, ktorú dnes zverejnila agentúra Reuters.
OLAF v správe konštatuje, že podľa jeho záverov získali vlani podvodníci z eurofondov 888 miliónov eur. To je mierny pokles v porovnaní s 901 miliónmi eur v roku 2014.
Medzi ukážkové prípady takmer 1400 podvodných žiadostí o dotácie zaradil úrad príspevok vo výške 1,3 milióna eur na modernizáciu závodu na mrazenie zeleniny v Bulharsku, najchudobnejšom štáte Európskej únie (EÚ). Keď totiž vyšetrovatelia začali preverovať túto žiadosť zistili, že dodávateľ zariadenia pre mraziareň a jej majiteľ, ktorý nafúkol cenu, je tá istá osoba.
Práve v Bulharsku, ale aj v Rumunsku a v Maďarsku odhalil úrad za minulý rok najviac podozrivých žiadostí o príspevky z eurofondov.
Ďalší typ podvodov majú na svedomí dovozcovia solárnych panelov z Číny, ktorí sa snažili vyhnúť sa clu a používali falošné dokumenty o pôvode panelov.
Tieto podvody odkrajujú značnú časť z obrovského rozpočtu EÚ vo výške 141 miliárd EÚ, čo je veľmi citlivá otázka vzhľadom skeptický postoj európskych voličov voči Bruselu. Britániu, jedného z najväčších prispievateľov do rozpočtu EÚ, čaká v júni referendum o jej zotrvaní v únii.
Generálny riaditeľ OLAF Giovanni Kessler pri prezentácii správy vyhlásil, že aj napriek vlaňajším výsledkom si nemyslí, že sa v únii šíri korupcia. Fakt, že čísla za minulý a predminulý rok sú vyššie ako za rok 2013, pripisuje lepšej práci svojho úradu.
EÚ minulý rok získala súdnou cestou späť podvodne pridelené dotácie vo výške 187 miliónov eur. To je ale medziročný pokles o 10 %. Kessler podporuje vytvorenie úradu prokurátora EÚ, ktorý by mal väčšie právomoci ako vyšetrovatelia OLAF, ale vlády členských štátov to odmietajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy