Trpezlivosť je podstatou hospodárskeho oživenia

, CNBC Foto: SITA/AP

Vyhlásil to portugalský minister financií Mario Centeno, vyzval tým politikov a investorov, aby boli trpezliví, pretože krajina musí riešiť svoj narastajúci problém dlhu a pomalý ekonomický rast.

"Dobrá správa o dlhu je, že klesá už od roku 2014, veľmi tvrdo pracujeme s verejnými financiami s cieľom obmedziť deficit… to je hlavná úloha vlády v tomto smere," povedal portugalský minister financií, Mario Centeno v rozhovore pre televíziu CNBC.

"Trpezlivosť je podstatná pre túto chvíľu. Krajina prešla adaptačným procesom, hlavne pokiaľ ide o verejné financie. To má vplyv, napríklad na migráciu, ktorá znižuje pracovnú silu, my musíme tento proces zastaviť a to si vyžaduje určitý čas, chápeme, že zhmotnenie reforiem potrebuje istý čas."

Portugalsko trápi ťažké bremeno dlhu a stagnujúci hospodársky rast. HDP, podľa očakávania Európskej komisie, tento rok zostane bez pohybu. Dlh sa blíži k 130 percentám HDP, čo je jeden z najvyšších v eurozóne. "Niektoré reformy, ktoré vláda robila v posledných rokoch nabrali na obrátkach a majú možnosť zvýšiť HDP… konkrétne fiškálna konsolidácia a rast hospodárstva získavajú určitú dynamiku a budú kľúčom k otázke dlhu," dodal Centeno.

Ľavicová vládna koalícia, neuznávajúca úsporné opatrenia, na čele so socialistami, bola zvolená v novembri a nemala ľahkú úlohu v rámci zložitého vzťahu so zákonodarcami z Európskej únie. Lisabon a Brusel sú znepokojení tohtoročným rozpočtom Portugalska, ktorý nedosiahol limit daný úniou. Nakoniec sa ale našiel kompromis.

V máji Európska komisia zmiernila svoju postoj voči Portugalsku a ponúkla mu spoločne so Španielskom viac času, aby svoje rozpočty zosúladili s pravidlami EÚ. Komisia takisto nepokutovala Portugalsko za porušenie fiškálnych pravidiel EÚ a dala mu ďalší rok, čo je v súlade s rozpočtovými pravidlami EÚ. Portugalsko sa zaviazalo znížiť deficit na 2,2 percenta HDP v rozpočte na rok 2016.

"Máme konkrétny cieľ pre deficit… Európska komisia chce fiškálnu konsolidáciu, ktorú máme vo vládnom programe, takže to nie je niečo, čo je pre našu politiku cudzie. Je pravda, že musíme tiež zabezpečiť zlepšenie hospodárskeho rastu krajiny," povedal Centeno pre CNBC.

Rovnako, ako ďalšie krajiny z eurozóny, aj Portugalsko má problémy vo svojom bankovom sektore. Minulý týždeň, španielsky denník El Pais uviedol, že Caixa Geral de Depósitos, najväčší veriteľ v krajine, ktorý vlastní takmer tretinu vkladov národa, sa ocitla v núdzi a potrebovala rekapitalizáciu až do výšky 4 miliárd eur. Centeno potvrdil, že banka potrebuje finančnú injekciu, ale že suma bude ešte predmetom vládnych diskusií. "Cieľom operácie je, vytvoriť z Caixa silnú banku, ktorá je schopná  financovať ekonomiku. Musíme sa tiež uistiť, že je funkčná, potrebujeme finančné prostriedky pre ekonomiku a bankový systém je v tomto smere kľúčový," uzavrel Centeno.

Súvisiace články

Aktuálne správy