Neinvestujte bezhlavo: 10 základných pravidiel, ktoré sa oplatí dodržiavať

, Business Insider Foto: thiinkstock

Investovanie pomôže v mnohých prípadoch, nech už je to vylepšenie si dôchodku, drahšie auto, alebo dlhšia dovolenka. Ak si chcete týmto spôsobom vylepšiť rodinný rozpočet, mali by ste vedieť, ako na to.

omôcť by vám mohlo investičné desatoro z knihy Andrewa Tobiasa The Only Investment Guide Youll Ever Need. Ide síce o publikáciu z roku 1978, ale tento rok v apríli sa dočkala kompletnej aktualizácie.

1. Neinvestujte peniaze, ktoré budete čoskoro potrebovať
Či už ide o akcie, dlhopisy, komodity, meny alebo čokoľvek iné, nikdy do stávky nedávajte peniaze, ktoré by ste mohli v horizonte niekoľkých rokov nevyhnutne potrebovať. Postarajte sa najskôr o bývanie a vytvorte si dostatočný finančný vankúš pre prípad nečakaných zdravotných komplikácií alebo straty zamestnania. Ak budete mať peniaze prevyšujúce tieto rezervy, tie investujte.

2. Neskúšajte časovať trh
Takzvané časovanie trhu čiže snaha vystihnúť lokálne minimá pre nákup a maximá pre predaj, je dvojsečná zbraň. Tí, ktorí trh časovať vedia, tvrdia, že inak sa ani poriadne peniaze zarobiť nedajú. Tí, ktorí majú s touto stratégiou negatívne skúsenosti, ale iste potvrdia, že je to aj najlepší spôsob, ako postupne vymazávať hodnotu portfólia, až z neho nakoniec nezostane prakticky nič. A smutným faktom je, že dlhodobo trh časovať nedokáže väčšina ľudí.

3. Investujte pravidelne
Uvedomte si, že investovať neznamená v jediný deň kúpiť tisíce akcií desiatok podnikov. Buďte trpezliví a investujte po menších čiastkach pravidelne bez ohľadu na to, ako sa trh aktuálne správa. Nákupy počas rastového trendu síce budú uberať z vašich ziskov, počas poklesov sa ale prikupovaním naopak budete brániť skokovému prepadu hodnoty portfólia, a navyše budete portfólio doplňovať za zaujímavejšie ceny.

4. Dajte investíciám čas
V začiatkoch investovania má väčšina ľudí problém s disciplínou, portfólio mnohokrát neskúsení investori kontrolujú aj niekoľkokrát denne. Investovanie by ale malo vždy byť dlhodobou záležitosťou, s čím súvisí aj to, že by sa investori nemali zbytočne nechávať rozptyľovať krátkodobou volatilitou.

5. Diverzifikujte
Dávať všetky vajíčka do jedného košíka nie je dobrý nápad. Stačí jedno zakopnutie a ste bez večere. Rovnaké je to aj na finančných trhoch. Portfólio nikdy nezostavujte len z dvoch alebo troch akcií, ale vždy cenné papiere vyberajte tak, aby ste obsiahli nielen rôzne sektory, ale aj svetové regióny, a akcie vždy dopĺňajte dlhopismi, komoditami a alternatívami. Jedine tak účinne znížite kolísanie hodnoty portfólia v rôznych fázach hospodárskeho cyklu.

6. Potlačte emócie
Emócie hrajú v investovaní zásadnú úlohu. A väčšinou bohužiaľ nie v náš prospech. Investori reagujú impulzívne predovšetkým počas prepadov trhov, kedy často vo veľkom vypredávajú celé portfólio bez toho, aby sa zamýšľali nad tým, či poklesy nie sú len krátkodobé a čoskoro nepríde oživenie. Sledovať dianie na trhoch je určite správna vec, všetkého veľa ale škodí. Skúste na investovanie za každej situácie pristupovať racionálne a zbytočne sa nepúšťajte do nepremyslených krokov.

7. Nechoďte vždy so stádom
Väčšina má zvyčajne pravdu. Tiež sa ale hovorí, že výnimka potvrdzuje pravidlo. Ak sa váš názor na konkrétnu investíciu diametrálne odlišuje od názoru väčšiny, nepridávajte sa za každú cenu k davu. Nemusíte hneď prechádzať na stranu kontrariánov, stačí, keď sa zdržíte.

8. Nenechajte sa zahltiť newslettrami
Prakticky každá investičná spoločnosť, broker alebo banka dnes ponúkajú newslettre, v ktorých denne upozorňujú na atraktívne investičné príležitosti, zhŕňajú aktualizované investičné odporúčania a v komentároch sa venujú dianiu predchádzajúceho dňa. Pokiaľ sa rozhodnete newslettre odoberať, buďte selektívni a rozhodne si nenechajte zasielať poznámky všetkých, kto ich ponúkajú, inak sa v záplave "bystrých postrehov" nadobro stratíte.

9. Investujte, nešpekulujte
Rozdiel medzi investovaním a špekulovaním spočíva podľa investora Warrena Buffetta v tom, či sa rozhodnutie obchodníka zakladá na dlhodobých fundamentoch, alebo očakávanom krátkodobom cenovom vývoji aktíva. "Investujete, keď si niečo kupujete s vedomím, že vás to síce teraz bude niečo stáť, ale postupne sa vám peniaze budú vracať," vyhlásil raz Veštec z Omahy. Dlhodobí investori by sa vysokorizikovému špekulovaniu mali vyhýbať ako čert krížu a radšej by sa mali držať osvedčenej  stratégie "kúp a drž".

10. Dajte priestor indexovým fondom
Zostavovať akciové portfólio z jednotlivých titulov je mnohokrát prezentované ako jediný možný spôsob investovania, najmä investori bez skúseností by sa ale v začiatkoch radšej do takzvaného stock picking vôbec nemali púšťať. Práve pre obchodníkov bez skúseností a tiež pre tých, ktorí sa investovaniu nechcú venovať na plný úväzok, sú učené pasívne indexové fondy, ktoré kopírujú výkonnosť celých benchmarkov. Síce sa z vás asi nestanú miliardári, na druhú stranu ale máte takmer 100 % istotu, že v dlhodobom horizonte budete v pluse.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy