Nálada v portugalskej ekonomike sa v máji zlepšila tretí mesiac po sebe

Nálada v portugalskej ekonomike sa v máji zlepšila tretí mesiac po sebe. Produkcia a maloobchod v apríli vzrástli a nezamestnanosť zostala nezmenená. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Index ekonomického sentimentu sa v máji zvýšil na 1,2 bodu z 1,1 bodu v apríli, uviedol portugalský štatistický úrad. Aktuálne sa index nachádza na najvyššej úrovni od vlaňajšieho októbra, keď takisto dosiahol 1,2 bodu.
Index spotrebiteľskej dôvery vzrástol v máji na -11,9 bodu z -12,4 bodu v apríli. Domácnosti sú menej pesimistické ohľadom svojich osobných finančných očakávaní rovnako ako ekonomickej situácie v krajine v najbližších 12 mesiacoch.
Separátne štatistické údaje ukázali, že miera nezamestnanosti v apríli zostala rovnaká ako v marci na úrovni 12 %. Počet ľudí bez práce sa v porovnaní s marcom znížil o 0,4 % na 609.800. Počet zamestnaných zostal na úrovni 4,48 milióna.
Maloobchodné tržby sa v apríli zvýšili štvrtý mesiac po sebe. Medziročne stúpli o 2,9 % po 2,4-% náraste v marci.
Priemyselná produkcia sa v apríli oživila, keď medziročne vzrástla o 3,5 % po 0,4-% poklese v predchádzajúcom mesiaci. Produkcia výrobného sektora sa zvýšila o 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy