HDP Grécka sa v 1. kvartáli znížil viac, ako naznačoval odhad

Výkon gréckej ekonomiky sa v 1. kvartáli znížil viac, ako naznačovali predbežné údaje. Dôvodom bol pokles domácej spotreby, ako aj tvorby hrubého fixného kapitálu. Ukázali to spresnené výsledky štatistického úradu v Aténach, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Hrubý domáci produkt (HDP) Grécka sa po očistení od sezónnych vplyvov za tri mesiace do konca marca znížil medzikvartálne o 0,5 %, a nie o 0,4 %, ako signalizoval odhad štatistikov z 13. mája.
V poslednom kvartáli minulého roka pritom grécka ekonomika zaznamenala aspoň mierny rast o 0,1 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že finálna spotreba v Grécku sa v 1. štvrťroku oproti predchádzajúcemu kvartálu znížila o 0,5 % a tvorba hrubého fixného kapitálu sa prepadla o 6,8 %. Export aj import klesli tiež, z toho export o 3,3 % a import o 0,3 %.
V medziročnom porovnaní sa HDP Grécka v 1. kvartáli znížil o 1,4 %. To je tiež horší výsledok ako jeho pokles o 1,3 % pri rýchlom odhade, či 0,9-% pokles v 4. kvartáli 2015.
Bez úpravy o sezónne vplyvy klesol výkon gréckej ekonomiky v sledovanom období medziročne o 1,3 %, strmšie ako predchádzajúcom kvartáli, keď sa znížil o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy