Dni energie v Žiline predstavili zelené technológie vykurovania aj zetepľovanie

Možnosť oboznámiť sa so zelenými technológiami na vykurovanie a získať viac informácií o zateplení bytových a rodinných domov ponúka dnes na Námestí Andreja Hlinku v Žiline putovné podujatie Dni energie na Slovensku (DENS) 2016.
Podľa analytika portálu energieprevas.sk Jozefa Badidu sprístupnila Slovenská republika ľuďom dotácie na kúpu malých, ekologických zdrojov tepla a elektriny, ako sú tepelné čerpadlá či kotly na biomasu. Rovnako podporuje zateplenie bytových a rodinných domov cez štátne príspevky a zvýhodnené úverovanie. „Práve na podujatí DENS 2016 môže široká verejnosť lepšie spoznať výhody a fungovanie týchto technológií a úsporných opatrení,“ doplnil Badida.
Vystavovatelia prezentujú aj vozidlo na výhodnejší zemný plyn (CNG) spolu s domácou plničkou. „Nechýba ani viacero typov vyhľadávaných elektromobilov a energetické poradenstvo. Organizátori nezabúdajú ani na mladších účastníkov, ktorým predstavujú obľúbenú technologickú novinku – okuliare Samsung Gear a s nimi virtuálnu jazdu vesmírom,“ uviedol analytik.
Doplnil, že výstava projektu Dni energie na Slovensku 2016 v Žiline sa koná pod záštitou vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka a primátora Žiliny Igora Chomu. „Som veľmi rád, že sa portál ‚Energie pre Vás‘ rozhodol usporiadať Dni energie na Slovensku 2016 aj v Žiline. Máme možnosť oboznámiť sa s novými trendmi úspory v udržateľnej energii a doprave. Je najvyšší čas rozmýšľať ekologicky a byť k našej planéte ohľaduplný s cieľom zachovať ju lepšiu pre ďalšie generácie. Aj štát sa stavia k tejto problematike pozitívne a finančne podporuje rôzne formy úspor energie. Verím, že si všetci z Námestia Andreja Hlinku odnesieme inšpirácie do budúcnosti,“ dodal primátor Žiliny.
DENS 2016 odštartovali v sobotu (28.5.) v Bratislave a po dnešnom podujatí v Žiline budú pokračovať 3. júna v Banskej Bystrici na Námestí SNP, 4. júna v obchodnom centre RGB Liptov v Liptovskom Mikuláši a 17. júna v Košiciach pred Auparkom, vždy v čase od 10. do 17. hodiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy