Spotrebiteľské ceny v Španielsku aj tento mesiac klesli

Spotrebiteľské ceny v Španielsku aj tento mesiac klesli. Naznačuje to rýchly odhad štatistického úradu INE. Analytici však takýto výsledok očakávali. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa predbežných údajov INE sa index spotrebiteľských cien v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v máji 2016 v porovnaní s rovnakým obdobím vlani znížil o 1 %, čo je o niečo menej ako v apríli, keď klesol o 1,1 %.
Dôvodom miernejšieho májového zníženia cien tovarov a služieb v Španielsku bolo zvýšenie cien elektriny po ich aprílovom poklese.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Španielska v máji klesol o 1,1 %. To je o niečo lepší výsledok ako v apríli, keď sa znížil o 1,2 %.
Európska centrálna banka (ECB) očakáva, že inflácia v celej eurozóne bude tento rok nízka. V apríli sa napríklad spotrebiteľské ceny v 19 krajinách, ktoré zaviedli euro, medziročne znížili o 0,2 % po marcovej stagnácii. ECB pritom garantuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod úrovňou 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy