Nálada v slovenskej ekonomike sa v máji zhoršila

Indikátor ekonomického sentimentu v máji klesol o 1,7 bodu na 101,1 bodu.

Nálada v slovenskej ekonomike sa v piatom mesiaci tohto roka zhoršila. Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu v máji podľa Štatistického úradu SR klesol oproti výsledku predchádzajúceho mesiaca o 1,7 bodu. Jeho hodnota 101,1 bodu sa znížila v dôsledku negatívneho vývoja v službách a v priemysle. Aktuálne indikátor zaostáva za hodnotou rovnakého obdobia minulého roka o 0,2 bodu a za úrovňou dlhodobého priemeru o tri body.

Indikátor dôvery v priemysle sa v máji znížil, keď oproti aprílu klesol o tri percentuálne body na štyri body. Pokles indikátora nepriaznivo ovplyvnili podľa úradu hlavne pesimistické očakávania vývoja produkcie na nasledujúce tri mesiace. V máji indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 6,5 bodu na mínus desať bodov vplyvom priaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti i úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 17 bodov.

Indikátor dôvery v obchode s hodnotou 13 bodov vzrástol v máji v porovnaní s aprílom o 0,3 percentuálneho bodu, a to vplyvom pozitívneho hodnotenia súčasných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách v máji opäť klesol, jeho hodnota mínus 4,3 bodu sa v porovnaní s aprílom znížila o 7,3 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený negatívnymi hodnoteniami najmä podnikateľskej situácie, ale aj dopytu za posledné tri mesiace, pričom očakávaný dopyt respondenti hodnotili kladne.

Spotrebiteľská atmosféra sa v máji zlepšila. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery s hodnotou mínus 7,7 bodu vzrástol o dva body v dôsledku zvýšenia dôvery pri odhade vývoja ekonomickej situácie, nezamestnanosti na Slovensku a pri perspektívach úspor domácností. Názory na očakávaný vývoj finančnej situácie vlastnej domácnosti naznačili zhoršenie. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 10,2 bodu priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy