Čistá energia bude mať na trhu elektriny vyšší podiel v roku 2030

Obnoviteľné zdroje energie budú mať do roka 2030 podiel 40 % na celkovej kapacite trhu elektrickej energie. Adnan Amin, generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre obnoviteľné zdroje energie (IRENA), pre agentúru Bloomberg uviedol, že rozvoj umožnia najmä nižšie technologické náklady. V súčasnosti je podiel obnoviteľných zdrojov 22 %.
Podľa Amina najväčšou výzvou bude dobehnúť trhový podiel ropy v oblasti vykurovania, chladenia a dopravy. Z hľadiska výroby elektrickej energie ropa zohráva vo svete len malú plochu, jej podiel je zhruba 5 %.
Veľký impulz získala solárna energia najmä v súvislosti so znížením cien. Napríklad Dubaj v januári 2015 pridelil kontrakt na výstavbu solárnej elektrárne s výkonom 200 megawattov, ktorá mala vyrábať kilowatthodinu (kWh) elektrickej energie za 5,85 amerického centa (0,01 eura). Táto cena bola v tom čase považovaná za rekordne nízku, no medzičasom získal Dubaj ponuku na výstavbu 800-megawattovej elektrárne, ktorá by vyrábala elektrinu za 2,99 centa za kWh.
Na druhej strane klesajúce ceny ropy z ekonomického hľadiska znevýhodnili alternatívne zdroje energie, čo dokazuje pokles investícií do biopalív. „Elektrická mobilita poháňaná alternatívnymi zdrojmi získava stále nové impulzy, no zaznamenali sme aj reálny negatívny vplyv na investície do biopalív,“ upozorňuje Amin.

Súvisiace články

Aktuálne správy