Spomalenie ekonomiky USA je miernejšie, ako sa odhadovalo

Počas januára až marca americký hrubý domáci produkt vzrástol o 0,8 %, predošlý odhad naznačoval, že posilnil iba o 0,5 %.

Rast hospodárstva USA sa v prvom štvrťroku nespomalil až tak prudko, ako sa pôvodne myslelo, keďže sa zvýšili výdavky na výstavbu domov a stabilne rástli investície firiem do stavu zásob. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny počas januára až marca medziročne vzrástol o 0,8 %. Uviedlo to v piatok americké ministerstvo obchodu vo svojom druhom odhade. Prvý odhad naznačoval, že tempo rastu ekonomiky sa spomalilo na úroveň 0,5 %.
Firmy v prvom kvartáli vytvorili zásoby v hodnote 69,6 mld. USD. Podľa minulomesačného odhadu boli iba v objeme 60,9 mld. USD. Tvorba zásob tak rastu HDP ubrala iba 0,2 percentuálneho bodu a nie 0,33 percentuálneho bodu, ako v predošlej správe ministerstvo uvádzalo. Údaje o raste výdavkov spotrebiteľov sa oproti prvému odhadu nezmenili. Tieto výdavky, ktoré tvoria dve tretiny ekonomickej aktivity USA, počas januára až marca vzrástli o 1,9 %.

Ukázalo sa však, že export v prvom štvrťroku nebol taký slabý, ako sa pôvodne myslelo. Obchodný deficit krajiny v prvom štvrťroku rastu ekonomiky ubral 0,21 percentuálneho bodu. Podľa minulomesačnej správy bol negatívny vplyv obchodného deficitu na výšku HDP až na úrovni 0,34 percentuálneho bodu.

(1 EUR = 1,1168 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy