Pokuta pre Portugalsko by bola nespravodlivá, tvrdí premiér

Uviedol to v piatok portugalský premiér Antonio Costa. Krajina by mohla od EK dostať pokutu na nadmerný rozpočtový deficit v roku 2015

Pokuta od Európskej komisie (EK) pre Portugalsko za neplnenie rozpočtových cieľov v minulom roku by bola „nespravodlivá“. Uviedol to v piatok portugalský premiér Antonio Costa. „Uplatnenie sankcie pre Portugalsko je nespravodlivé a musíme bojovať o to, aby sme sa uloženiu pokuty vyhli,“ povedal premiér v parlamente. „Je to nespravodlivé vzhľadom na to, čo si Portugalsko vytrpelo. Tí, ktorí chválili politiku minulej vlády, teraz nemôžu trestať krajinu za výsledky tejto politiky,“ poznamenal.

Predchádzajúca stredopravá portugalská vláda v roku 2015 nedokázala splniť rozpočtový cieľ, čiže vykázať deficit na úrovni troch percent hrubého domáceho produktu (HDP). Portugalsko zaznamenalo rozpočtový deficit na úrovni 4,4 % HDP. Európska komisia uviedla, že akékoľvek disciplinárne konanie voči Portugalsku a Španielsku odloží na obdobie po 26. júni, teda po konaní parlamentných volieb v Španielsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy