Spotrebiteľské ceny v Japonsku v apríli klesli

Podľa prieskumu agentúry Reuters drvivá väčšina oslovených japonských firiem očakáva, že v blízkej budúcnosti sa krajina deflácii nevyhne.

Jadrové spotrebiteľské ceny v Japonsku v apríli klesli druhý mesiac v rade. Vyplýva to z údajov japonskej vlády zverejnených v piatok. Pokles spotrebiteľských cien vyvoláva obavy z deflácie a vyvíja tlak na centrálnu banku krajiny, aby urobila viac pre naplnenie ambiciózneho inflačného cieľa. Index spotrebiteľských cien, ktorý zahŕňa ropné produkty, ale nezahŕňa volatilné ceny čerstvých potravín, sa v apríli medziročne znížil o 0,3 %. Index zhodne klesol aj v marci, pričom to bol najväčší medziročný pokles za tri roky. Trh očakával, že tento index oproti rovnakému obdobiu vlaňajška klesne o 0,4 %.

Pre mesto Tokio sú k dispozícii už májové údaje, podľa ktorých sa jadrové spotrebiteľské ceny v hlavnom meste znížili o 0,5 %. Trh očakával, že aj tento index medziročne klesne o 0,4 %.

Index spotrebiteľských cien, ktorý zostavuje japonská centrálna banka, pričom zahŕňa ceny spracovaných potravín, ale nezahŕňa ceny energií ani ceny čerstvých potravín, sa v apríli medziročne znížil na 0,9 %. Tento index klesol pod úroveň 1 % po prvýkrát od júla 2015.

Niektorí analytici upozornili, že Japonsko sa aj napriek masívnym vládnym stimulom môže vracať do deflácie. Prieskum agentúry Reuters ukázal, že drvivá väčšina oslovených japonských firiem očakáva, že v blízkej budúcnosti sa krajina deflácii nevyhne. „Index spotrebiteľských cien značí zmenu vo vývoji cien a je dôkazom, že Japonsko sa vracia do deflácie,“ povedal hlavný ekonóm SMBC Nikko Securities Junichi Makino. Podľa jeho slov japonská centrálna banka môže budúci mesiac pri posúdení úrokových sadzieb uvoľniť menovú politiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy