Na elektráreň Paks možno Maďarsko nájde zdroje na trhu

Na rozšírenie jadrovej elektrárne ruskou firmou Rosatom môže Budapešť využiť úver v sume 10 mld. od Ruska, ale uvažuje, že ho nahradí pôžičkou na trhu.

Maďarsko má právo refinancovať úver od Ruska v sume 10 mld. eur na rozšírenie jadrovej elektrárne Paks inou pôžičkou a stojí za to túto možnosť preskúmať po nedávnom zlepšení ratingu krajiny. Povedal to vo štvrtok maďarský minister riadiaci úrad vlády János Lázár. Na základe úverovej dohody s Ruskom z roku 2014 sa môže Maďarsko rozhodnúť pre úver na trhu, ak nájde financovanie za lepších podmienok, než aké sú spojené s ruským úverom.
„Stojí za to preskúmať túto možnosť po zvýšení ratingu,“ povedal Lázár na tlačovej konferencii. Na základe dohody Maďarsko môže čerpať úver 10 mld. eur na financovanie podstatnej časti nákladov rozšírenia jadrovej elektrárne, ktoré má zrealizovať Rosatom. Európska únia však skúma niekoľko aspektov projektu. Maďarsko hovorí, že vo svojich plánoch na výstavbu dvoch nových reaktorov bude pokračovať napriek skúmaniu zo strany európskeho regulačného úradu, či projekt je v súlade s pravidlami EÚ pre verejné obstarávanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy