Prácu si v závere vlaňajška našlo 18 % nezamestnaných v EÚ

Najľahšie si zamestnanie nachádzajú Dáni, keďže až 32,8 % tých, ktorí boli nezamestnaní v treťom kvartáli vlaňajška, našlo v štvrtom kvartáli uplatnenie na trhu práce. Najhoršia bola situácia v Grécku, kde si prácu našli iba 4 % nezamestnaných.

Spomedzi ľudí, ktorí boli v treťom štvrťroku vlaňajška v Európskej únii nezamestnaní, sa 17,7 % (3,5 mil.) v štvrtom kvartáli presunulo do skupiny zamestnaných. Spomedzi nezamestnaných v treťom štvrťroku 64 % (12,5 mil.) zostalo nezamestnaných aj v štvrtom kvartáli a 18,4 % (3,6 mil.) sa stalo ekonomicky neaktívnymi. Informoval o tom v stredu na základe sezónne neupravených údajov štatistický úrad Európskej únie Eurostat.
Na Slovensku bola situácia horšia v porovnaní s priemerom za celú EÚ, keďže spomedzi nezamestnaných v treťom kvartáli sa iba 10,8 % v štvrtom kvartáli uplatnilo na trhu práce. V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, najväčší podiel nezamestnaných si našiel medzi tretím a štvrtým kvartálom vlaňajška prácu v Dánsku (32,8 %), Švédsku (29,2 %) a Rakúsku (27,4 %). Najmenší podiel z tých, ktorí nemali zamestnanie v treťom kvartáli minulého roka, sa uplatnil na trhu práce v štvrtom kvartáli v Grécku (4 %), Rumunsku (7,7 %) a Bulharsku (8 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy