Eurozóna potrebuje ministra financií, tvrdí Villeroy

Predstavitelia Európskej centrálnej banky už dlho navrhujú užšiu fiškálnu spoluprácu tvrdiac, že menová politika sama o sebe nedokáže obnoviť hospodársky rast.

Eurozóna naliehavo potrebuje zriadiť inštitúciu pre plnú koordináciu národných fiškálnych a štrukturálnych politík, ktorý by riadil výkonný minister financií. Uviedol to v stredu guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau. Podľa jeho slov by tento minister, podporený ministerstvom financií, mal časom dohliadať na rozpočet eurozóny, pretože nedostatok koordinácie ohrozuje rast a necháva menovú úniu bezbrannú voči krízam.

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) už dlho navrhujú užšiu fiškálnu spoluprácu, tvrdiac, že menová politika sama o sebe nedokáže obnoviť hospodársky rast a Európska únia nedostáva potrebnú pomoc od jednotlivých vlád.

„V prvej etape budú mať členské štáty možnosť dobrovoľne sa pripojiť… V druhej etape by sa tento rozpočet mohol stať spoločným nástrojom stabilizácie, pričom by centralizoval dobre zadefinovaný súbor politických nástrojov, ako je poistenie v nezamestnanosti na európskej úrovni. Tretia finálna etapa fiškálnej integrácie by sa dosiahla len vtedy, ak by sa dospelo k dohode o financovaní, ako aj o žiaducej úrovni synchronizácie hospodárskych cyklov,“ povedal Villeroy de Galhau, ktorý je zároveň členom Rady guvernérov ECB.

Francois Villeroy de Galhau však pripustil, že voči zdieľaniu fiškálnych zdrojov a suverenity existuje veľký politický odpor a takéto zmeny by si vyžadovali zmenu v Zmluve o Európskej únii.

Súvisiace články

Aktuálne správy