Trebišov bude vykurovať namiesto plynu slama z okolia (2)

V Trebišove dnes slávnostne otvorili novú kotolňu, ktorá bude spaľovaním slamy a drevnej biomasy z okolia vykurovať celé mesto. Výstavba nového zdroja a súvisiace investície dosiahli hodnotu 9,5 milióna eur vrátane podpory z Nórskeho finančného mechanizmu.
„Moderná koncepcia vykurovania mesta nahrádza výrobu tepla z ruského zemného plynu lokálnou biomasou. To na jednej strane zlacnie výrobu tepla, a teda aj náklady obyvateľov Trebišova na vykurovanie a na druhej strane vytvára ‚zelené‘ pracovné miesta súvisiace s využitím miestnych zdrojov energie,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Intech Slovakia Ivan Ďuďák. Viac ako 90 % tepla bude pochádzať z obnoviteľných zdrojov. „Zvolili sme takúto kombináciu najmä preto, že Trebišov je poľnohospodárska oblasť a sú tu veľké zásoby slamy, samozrejme je tu dostupné aj drevo,“ konštatoval pre novinárov.
Postupne sa podľa jeho slov zrušia plynové kotolne, ktoré boli umiestnené uprostred sídlisk a celá výroba sa prenesie na okraj mesta. Z obytných zón budú odstránené zdroje znečistenia ovzdušia – dymiace komíny, čo prispeje k zdravšiemu a čistejšiemu prostrediu pre obyvateľov.
Súčasťou celého projektu je aj rozvoj pestovania energetických plodín. V okolí Trebišova na novej plantáži sa už v tomto roku vysádzali energetické trávy a rýchlorastúce dreviny. Prevádzkovateľ novej kotolne a energetická skupina Intech Slovakia pozvali obyvateľov mesta zasadiť si svoj vlastný strom na novej plantáži rýchlorastúcich drevín.
Využívanie obnoviteľných zdrojov energie je trvalou súčasťou energetickej politiky EÚ. Na Slovensku sa v centrálnych systémoch zásobovania teplom vyrába 16 % tepla spaľovaním biomasy. Ide však hlavne o využitie drevnej biomasy. „Vykurovanie slamou je veľmi vzácne a predstavuje len zlomok celkovej výroby tepla. Práve projekt v Trebišove bude najväčším energetickým zdrojom využívajúcim slamu ako palivo,“ dodal riaditeľ Ďuďák.
Investorom a prevádzkovateľom novej kotolne je spoločnosť Trebišovská energetická, s. r. o., ktorá patrí do teplárenskej skupiny zastrešenej spoločnosťou Národná energetická, a. s. Táto energetická skupina prevádzkuje na Slovensku už niekoľko centrálnych systémov zásobovania teplom, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje energie (Hriňová, Hnúšťa, Žarnovica, Poltár, Tlmače, Kysucké Nové Mesto, Medzilaborce, Trebišov).
Trebišovský primátor Marek Čižmár potvrdil, že mesto už je napojené na takúto distribúciu tepla a ľudia by mali zmenu pocítiť čo najskôr. „Pre mňa ako primátora je dôležitou informáciou to, aby koncový užívateľ, to znamená občan mesta, mal zvýšený komfort svojho bývania a života. Predpokladám, že centralizácia distribúcie tepla a nové energetické zdroje – drevoštiepka a slama prispejú aj k nižšej cene,“ uviedol.

Súvisiace články

Aktuálne správy